Roman in Toscane deel 2: Platte achterband

0

Roman in Toscane

Schrijver en FietsActief-medewerker Roman Helinski verblijft twee weken in hartje Toscane in het bergdorpje Casole d’Elsa. Hij schrijft aan zijn derde roman. In een kort drieluik neemt hij je mee naar het Italiaanse dorpje.

Roman in Toscane

Ook boven Casole d’Elsa kunnen donkere wolken zich samenpakken

Deel 2 – Platte achterband

Na mooie, zonnige dagen is het de zaterdag waarop mijn e-bike wordt bezorgd koud en nat. De wind blaast nu eens niet vanuit het noorden, vertelt een inwoner me, waardoor wolken zich opstapelen boven het idyllische Italiaanse dorp. Slierten mist hangen tussen de olijfbomen in het dal.
Ik besluit het fietsen uit te stellen tot de middag. Ik zet espresso en schrijf aan mijn roman, eet panettone, schrijf nog wat meer. Terwijl mijn zoveelste espresso zachtjes op het vuur pruttelt, werp ik een blik naar buiten: de mist is opgetrokken, maar geen kiertje zonlicht valt door het wolkendek. Met tegenzin waag ik me buiten en voel de snijdende wind. Gelukkig heb ik mijn handschoenen meegenomen uit Nederland. Ik sjor een sjaal om mijn nek. In de fietstas stop ik warme thee, een half focaccia en een stuk panettone. Een fietsplan heb ik niet, behalve dat ik over de autoluwe weg wil rijden die al dagen naar me lonkt, ik kan hem vanuit mijn appartement zien liggen tussen de bomen.
Met mijn fiets in de hand loop ik het grindpad voor mijn appartement af. Regen zwiept in mijn gezicht. Bij de asfaltweg stap ik op en begin te fietsen, maar al na één trap is het mis. Het onheil waarvoor je als fietser met twee linkerhanden altijd vreest: een platte achterband. Niet een beetje zacht, echt helemaal leeg.
In de fietstas vind ik een plaksetje en een kleine pomp. Ik trek mijn handschoenen uit, en aarzel een moment. Ik kijk naar de grauwe hemel, de natte weg en naar die lekke band. Dan loop ik met de fiets aan de hand terug naar mijn appartement. En ik ga eerlijk zijn: ik ben mijn verwarmde huiskamer ingevlucht, heb nog een espresso gezet, het stuk panettone uit mijn fietstas gevist en met smaak opgegeten. En daarna heb ik nog uren aan mijn roman geschreven, terwijl buiten de avondmist opkwam. Geen meter gefietst die zaterdag.

Volgende week donderdag 16 januari volgt deel 3 van dit drieluik. Het nummer waarin de betoverend mooie Toscane-reis staat van Roman Helinski en fotograaf David Peskens was FietsActief nummer 8 – 2019. Je bestelt het nummer HIER

Roman in Toscane

…en kan het grijs, grauw en mistig zijn

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.