Fietsen in de winter? 5 tips

0

Laat je niet weerhouden om te fietsen in de winter en lekker op je (elektrische) fiets te stappen. Een fiets in topconditie is stap 1. Daarvoor geven we 5 tips. Handig als je ook zelf in goede conditie bent overigens, maar je weet zelf het beste hoe je dat voor elkaar krijgt.

Fietsen in de winter

1. Opladen bij kamertemperatuur
Je fietsaccu is gevoelig voor kou. Lees daarom het bijgevoegde accu-bewaaradvies. Door een lege batterij in een koude omgeving te bewaren, kan deze onbruikbaar worden. Bewaar en laad je accu altijd binnen op en op een vlakke ondergrond. Voorkom dat de accu volledig leeg raakt. Als je de fiets even niet gebruikt, zorg dan dat de accu voor 70 procent is opgeladen. Zo voorkom je diepontlading, het proces waarbij de accu helemaal leegloopt.

2. Actieradius
In de winter neemt de actieradius van de accu tot een kwart af. Houd er daarom rekening mee dat je in de winter minder kilometers kan maken. Toch is het goed om je e-bike ook in de winter te gebruiken. Door de batterij zo nu en dan te gebruiken blijft deze zo lang mogelijk goed.

3. Banden iets leeg laten lopen
Net zoals voor auto’s heb je ook voor (elektrische) fietsen speciale winterbanden. Dit zijn banden met veel profiel. Of deze echt nodig zijn is de vraag. In Nederland zijn de wegen regelmatig sneeuwvrij of is de sneeuw zo snel gesmolten dat speciale banden niet echt nodig zijn. Als je met normale banden door de sneeuw of over een gladde weg rijdt, raden we aan om de banden iets leeg te laten lopen. Met zachtere banden heb je namelijk meer grip op de weg bij gladheid.

4. Fiets schoonmaken
Het is even een klusje, maar wel een waar je profijt van hebt. De meeste Nederlanders fietsen door weer en wind, en dus ook met een beetje sneeuw. Als er gestrooid is buiten, is het slim om je fiets vaker schoon te maken. Het zout is niet goed voor je fiets en tast langzaam de ketting en andere onderdelen aan. Om ervoor te zorgen dat je fiets lang mee gaat, doe je er goed aan om deze steeds na een ijzel- of sneeuwtocht af te spoelen.

5. Onderhoudsbeurt
Staat je fiets langere tijd stil in de winter, dan is dat een goed moment om je stalen ros langs te brengen bij de fietsenmaker voor een onderhoudsbeurt. Zo is je fiets helemaal klaar voor het nieuwe fietsseizoen.

Met dank aan elektrische fietsenmaker Kymco en Shimano.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.