Roman in Toscane deel 1: Geen fiets

0

Roman in Toscane

Schrijver en FietsActief-medewerker Roman Helinski verblijft twee weken in hartje Toscane in het bergdorpje Casole d’Elsa. Hij schrijft aan zijn derde roman. In een kort drieluik neemt hij je mee naar het Italiaanse dorpje.

Roman Toscane

Toscane, Casole d’Elsa: zo is het er in de zomer

Deel 1 – Geen fiets

Met opzet heb ik mijn eerste week geen fiets. Voordat ik ga fietsen, wil ik Casole d’Elsa en haar mensen leren kennen, meegaan in het dagelijkse ritme. En schrijven natuurlijk, daarvoor ben ik hier. Ik heb een appartementje met een schrijftafel geregeld. Met vanachter mijn bureau uitzicht over het prachtige dal, over de weilanden, de heuvels in de verte, en de heuvels daar weer achter.
Op een vrijdag kom ik aan per bus, behoedzaam over smalle steile heuvelwegen. Het dorpje Casole ken ik van een eerdere reis voor FietsActief. Toen at ik in een restaurantje op de markt een stevige lunch, keek vanaf de dorpsmuur een poosje naar het beeldschone dal en fietste weer verder. Nu neem ik echt goed de tijd voor het dorp. Het valt me op hoe klein het eigenlijk is, één straat met wat restaurants en een paar winkeltjes. En hoe geïsoleerd het ligt: in een straal van vijf kilometer zijn er geen andere dorpen. Hoewel het december is, schijnt de zon hele dagen. Ik zit zonder jas buiten voor mijn appartement, en drink op terrasjes espresso’s voor een euro en wijn tot zonsondergang.
Als ik zo’n wijntje drink, of een pizza eet op het kleine plein, of over de dorpsmuur slenter, begint er bijna altijd iemand een praatje. Gastvrij, nieuwsgierig. De verkoopster van de bottega vertelt me: ‘De inwoners doen het vooral voor zichzelf. In de winter komen hier weinige nieuwe mensen, dus ze willen weten wie je bent.’ Binnen twee dagen zijn zowat alle inwoners op de hoogte van het feit dat ik aan mijn nieuwe roman werk. Op mijn beurt leer ik over de mooiste wandelroutes, en krijgt ik meer dan één lift aangeboden naar de grotere steden in buurt: Volterra, Siena. Steeds wijs ik zo’n aanbod af. ‘Ik moet schrijven!’ antwoord ik, en dan schudden de Italianen het hoofd, want ze begrijpen niet waarom ik zonder auto naar deze geïsoleerde plek ben gekomen, en ze vragen zich af hoe ik in hemelsnaam hun prachtige streek ga verkennen. Om mijn antwoord (‘volgende week heb ik een fiets’) moeten ze meestal lachen. Fietsen doe je hier niet voor je lol, geen moment zijn de wegen vlak. Dat belooft wat…

Volgende week donderdag 9 januari volgt deel 2 van dit drieluik. Het nummer waarin de betoverend mooie Toscane-reis staat van Roman Helinski en fotograaf David Peskens was FietsActief nummer 8 – 2019. Je bestelt het nummer HIER

Roman Toscane

Chiesa di San Niccolo – lieflijk kerkje van Casole d’Elsa

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.