Leuk tijdens je fietsdag: stadswandelingen in Amersfoort

0

De Amersfoortse binnenstad kent een schat aan verrassingen, met kleine straatjes, oude poorten en eindeloos veel fotogenieke doorkijkjes. Stap hier even af tijdens je fietstocht en slenter door de stad. De perfecte stadswandeling om de Amersfoortse binnenstad te verkennen en warm te blijven in de wintermaanden: de chocoladeroute! Of verken de historie van Amersfoort met een stadsgids, die je alles vertelt over Johan van Oldenbarnevelt.

Amersfoort

De route van net iets meer dan 1 kilometer is prima te combineren met een dagje fietsen. Wandel door pittoresk Amersfoort en stop onderweg voor een kop warme chocolademelk met slagroom, de lekkerste bonbons en proef de Onze Lieve Vrouwetoren van chocola. Dat Amersfoort van chocola houdt, moge duidelijk zijn met wel 7 chocoladehotspots. De route begint al goed bij de Quetzal. Pal naast de oude Kamperbinnenpoort verkopen ze duurzame chocola en meer dan 100 soorten chocolademelk. De route voert je over het grote plein de Hof, langs de gezellige Groenmarkt en onderweg zie je ontzettend veel Amersfoortse highlights. Via de mooiste straatjes van Amersfoort kom je uiteindelijk uit bij Chocolate Company, het laatste punt op de route, waar je de balans kunt opmaken: wat is nou de lekkerste chocola van Amersfoort? Je kunt de chocoladeroute hier vinden.

Stadswandeling Amersfoort: Johan van Oldenbarnevelt

Johan van Oldenbarnevelt: één van de belangrijkste Nederlanders uit onze geschiedenis én geboren Amersfoorter. Je zou hem de oprichter van het huidige Nederland kunnen noemen. In 2019 is het 400 jaar geleden dat hij werd onthoofd op het Binnenhof in Den Haag. Maar waarom werd hij onthoofd door zijn eerst zo goede vriend Maurits en wat maakte hem zo belangrijk voor Nederland? Wandel mee door de geboorteplaats van Johan en ontdek van alles over zijn leven en de geschiedenis van Nederland. De gidsen van het Gilde Amersfoort nemen je tijdens een rondleiding mee langs het ouderlijk huis, de school en de kerk van JvO. Ze vertellen je onderweg van alles over het leven van Johan in Amersfoort en zijn betekenis voor ons land. Wist je bijvoorbeeld dat JvO een van de drijvende krachten was achter de oprichting van de VOC, ’s werelds grootste bedrijf ooit?

Expositie Flehite: Johan & Maurits

Maar waar ging het mis? Hoe heeft de veelbelovende carrière van Johan kunnen eindigen in een onterechte onthoofding? Daarover heeft museum Flehite, waar de rondleiding eindigt, een expositie ingericht: Johan & Maurits – van vriend tot vijand. Dit stukje geschiedenis klinkt haast als een spannende Netflixserie, maar dan waargebeurd. Bekijk tijdvooramersfoort.nl/jvo voor meer info.

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.