Winterfietsen langs Kasteel Westhove op Walcheren

0

Kasteel Westhove op Walcheren is het hele jaar door prachtig, maar in een winters verstild landschap wordt het pas echt een plaatje. Ontdek dit mooie plekje met de Mantelingenroute van de VVV, langs leuke plaatsen als Domburg en Oostkapelle.

Je kunt goed zien dat Kasteel Westhove ooit een machtig kasteel was. Van het middeleeuwse kasteel is niet veel overgebleven. Wat je nu nog ziet staan zijn eigenlijk alleen maar de gebouwen van de oorspronkelijk voorburcht. De rest ging door brand verloren in de Tachtigjarige Oorlog. Kasteel Westhove was toen bezet door Spanjaarden, waarna het door de Watergeuzen werd veroverd. Maar met voorplein en slotgracht geeft het toch een mooi romantisch beeld van een middeleeuws kasteel. Het is al ergens voor het jaar 1300 gebouwd, wanneer precies en door wie is niet bekend. Een van de oudste eigenaren was de Abdij van Middelburg, die het kasteel gebruikte om de vele bezittingen in de buurt te verdedigen. Toen de militaire betekenis van kastelen in de vijftiende eeuw afnam, gebruikten de abten van de Abdij het kasteel als zomerverblijf. Nu is er een Stayokay hostel gevestigd.

Fietsroute langs Kasteel Westhove en Domburg

De VVV-Route: Mantelingenroute (20 km) is een route vol afwisseling. De route is vernoemd naar De Manteling, de smalle bosstrook tussen Domburg en Oostkapelle. De ruige zeewind heeft de bomen hier bizarre vormen gegeven, ze leunen allemaal landinwaarts. In het bos liggen statige huizen met lange oprijlanen. Vroeger lieten rijke kooplieden hier hun buitenplaatsen bouwen. Deze route is goed te combineren met een bezoek aan Terra Maris, het museum over natuur en landschap in Zeeland, in een van de bijgebouwen van Kasteel Westhove. In Oostkapelle en Domburg kom je langs leuke plekken om even af te stappen en op te warmen met iets te eten en te drinken. Zit het winterweer heel erg tegen? De route is op te delen in twee rondjes van 12,6 en 11,6 km. De fietsroute is opgenomen in het routeboekje 4x Walcheren, verkrijgbaar bij de VVV-inspiratiepunten en via www.vvvzeeland.nl/shop

 

Beeld: DNA beeldbank VVV Zeeland 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.