7 tips voor warme voeten op de fiets

5

Altijd warme voeten op de fiets, hoe heerlijk zou dat zijn? In realiteit koelen je voeten snel af. Zakt het kwikt tot bijvoorbeeld vijf graden Celsius, dan is de gevoelstemperatuur bij een snelheid van 25 kilometer per uur al snel rond het vriespunt. En dat is frisjes.

7 tips voor warme voeten op de fiets

Op een e-bike haal je die snelheid makkelijk, zonder al te veel inspanning. De combinatie van kou en verminderde doorbloeding leidt makkelijk tot koude voeten tijdens het fietsen. Daarom een paar tips om het ongemak te verminderen. Op naar warme voeten op de fiets.

SCHOENEN
Als een schoen te krap zit dan vermindert dit de doorbloeding. Dit kan bijvoorbeeld al ontstaan door gebruik van dikkere sokken. Is er meer ruimte in je schoen, dan kan ook de lucht bij je voeten opwarmen en zo je voeten warm houden. Lucht isoleert. Zorg daarom dat je schoenen niet knellen.

SOKKEN
Er bestaan speciale (sport)wintersokken die je voeten warm houden. De dikkere, warmere sokken voeren ook goed vocht af. Ze zorgen zo dat je geen klamme voeten krijgt. Vocht kan namelijk afkoelen en je voeten koud maken. Je kunt ook twee paar dunne, isolerende sokken dragen.

ZOOL
Pak een stuk aluminiumfolie en vouw dit enkele malen dubbel. Knip dit in de vorm van je binnenzool en leg dit onder de zool in je schoen voor een goede isolatie, eventueel aangevuld met een paar lagen krant. Let er wel weer op dat je niet te krap in je schoen komt te zitten.

WIND
Maak een omslag van aluminiumfolie in je schoen. Dit houdt de wind tegen en heeft een isolerend effect.

SMEREN
Masseer van te voren je voeten flink, stimuleer de doorbloeding en breng een laag zalf aan. Zo blijven ze langer op temperatuur.

HOOFD
Om je voeten warm te houden, is het ook een goed idee je hoofd warm te houden. Waarom? Een groot deel van je lichaamswarmte gaat verloren via je hoofd. Is je hoofd al goed warm dan kan je lichaam meer aandacht aan andere gebieden, zoals je voeten geven. Een dunne muts of zelfs een hoofdband kan al bescherming bieden.

ROUTE
Pas je route aan. Bij een route door de bossen ben je meer beschut en heb je minder last van koude lucht of wind wind dan bij een ritje over een lange dijk of polderweg.

Spinnen kan ook!
Laatste tip: is het je buiten te koud, maar wil je tóch blijven fietsen? Ga spinnen in de sportschool. Er zijn vaak lessen op verschillende niveaus. Oké je bent niet lekker buiten en kan niet van de omgeving genieten. Maar fiets je een winter binnen, dan start je in ieder geval fit aan je nieuwe buitenseizoen.

Deel.

Over de auteur

5 reacties

 1. Charles van Bebber op

  Draag een warmte geïsoleerde schoenhoes om je schoenen. Meestal zijn die bedoeld voor wielrenschoeisel, dus heb je wel enkele maten ruimere modellen nodig om ze over je (sport)schoenen aan te kunnen. Voor minder dure kun je bij Decathlon terecht. Let op eerst isolatiehoes aantrekken dan je eigen schoen, waarna je van bovenaf de overschoen om je fietsschoen bevestigt.
  NB Als je in tip 2 waarschuwt voor benodigde vochtafvoer lijkt me dat in strijd met het gebruik van niet ‘ademend’ alufolie, tip 3.

 2. Eatske Bosma op

  Ik heb geprobeerd alumiliumfolie in de schoen en om mijn voeten te doen, dat lukt voor geen meter, het gaat schuiven en gaat kapot. Een goedkope oplossing is een regenhoes over de schoen te dragen, niet erg mooi, maar wel efficient en deze schuif je over je schoen en doet ze met klittenband achter vast.

 3. Sokken met elektrische verwarming, perfect! Nooit meer koude voeten. En, inderdaad, ruime schoenen.

 4. bij Decathlon zijn voetenwarmhouders te koop blijven 5 uur warm. Voor boven of onderop de sokken. Ook tijdens het skiën goed te gebruiken.

 5. wat minder koude voeten; door 15 minuten je schoenen en sokken opwarmen op de radiator alvorens aan te trekken,.