Fietsrondje Amsterdam: nieuwe expo’s in het Van Gogh en Rijksmuseum

0
Druilerige dag? Maak een mooi fietstochtje door Amsterdam en stap onderweg af bij een paar mooie musea! In het Rijksmuseum vind je vanaf dit najaar ruim 60 schilderijen van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje in de tentoonstelling ‘Rembrandt-Velázquez. Nederlandse & Spaanse Meesters’. Vlakbij, in het Van Gogh Museum, is nog een top expositie te zien: ‘Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst’.

Het is voor het eerst dat zoveel Nederlandse en Spaanse meesterwerken van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera samen in Nederland te zien zijn. In de tentoonstelling worden de Spaanse en Nederlandse meesterwerken in paren getoond. Dit leidt tot verrassende dialogen over werkelijkheid en eeuwigheid, religie en schoonheid. De expositie is het resultaat van een bijzondere samenwerking met het Museo Nacional del Prado in Madrid en markeert het 200-jarig jubileum van het Prado en het Jaar van Rembrandt 2019. Let op: het is noodzakelijk om een starttijd te reserveren. Dit kan online via deze pagina.

De bedreigde zwaan, Jan Asselijn, ca. 1650

Nieuwe expo Van Gogh Museum

Pik aan de andere kant van het Museumplein meteen de nieuwe expo mee in het Van Gogh Museum: ‘Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst’. Deze tentoonstelling met absolute topstukken toont voor het eerst de grote internationale impact van Millet op de moderne kunst. ‘Voor mij is […] Millet die essentieel moderne schilder die den horizon opende voor velen.’ Dat schreef Vincent van Gogh in februari 1884 aan zijn broer Theo. Voor het eerst wordt er nu in een tentoonstelling expliciet aandacht besteed aan hoe het werk van de Franse schilder Jean-François Millet internationaal vele kunstenaars heeft geïnspireerd. De tentoonstelling laat zien hoe vooruitstrevend het werk van Millet was voor zijn tijd en hoe belangrijk hij daarmee is geweest voor een groot aantal internationaal moderne kunstenaars als Vincent van Gogh, Claude Monet, Winslow Homer, Kazimir Malevich en Salvador Dalí.
 

 

 

Beeld vanaf linksboven: 

De zaaier, Vincent van Gogh, november 1888, Van Gogh Museum
Paul Sérusier ‘De zeewierverzamelaar’, ca. 1890, Indianapolis Museum of Art, Newfields (Samuel Josefowitz Collectie van de School van Pont-Aven, dankzij een genereuze schenking van de Lilly Endowment Inc., de familie Josefowitz, dhr. en mevr. James M. Cornelius, dhr. en mevr. Leonard J. Betley, Lori en Dan Efroymson en andere Vrienden van het Museum)
Jean-François Millet, ‘De arenlezers’, 1857, Musée d’Orsay, Parijs (schenking onder voorbehoud van vruchtgebruik van mevr. Pommery)

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.