Beste fietsregio 2019: Zeeland en Friesland

0
beste fietsregio

Even een bankje pakken om te genieten van het uitzicht in Zeeland

Zeeland en Friesland zijn met de maximale vijf sterren de beste fietsregio van 2019. Wie dat concludeert? De tweejaarlijkse Kwaliteitsmonitor van het Fietsplatform.  

Beste fietsregio

Nederlanders maken jaarlijks 191 miljoen recreatieve fietstochten en gaan circa 1,1 miljoen keer op fietsvakantie in eigen land. Bijna 34.000 kilometer aan knooppuntroutes ligt voor ons klaar. Toch verschilt de kwaliteit van het recreatieve aanbod voor de fietsers per provincie. Met de Kwaliteitsmonitor doet het Fietsplatform onderzoek naar deze verschillen en beloont regio’s met sterren. Voor de maximale vijf sterren ga je Friesland of Zeeland, zo blijkt uit de Kwaliteitsmonitor 2019.

Nederland Fietsland

Dat Nederland een echt fietsland is te zien aan het aantal provincies dat tussen de vier en vijf sterren krijgt. Friesland en Zeeland gaan met 5 sterren aan kop, maar ook Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Drenthe en Gelderland mogen zich met 4 ½ ster een echte fietsregio noemen. Groningen ontvangt 4 sterren en Flevoland 3 ½ ster.

Met name in Zuid-Holland en Noord-Holland is ruimte voor verbetering. Deze regio’s scoorden 2½ en 3 sterren. Winst zit vooral in een betere afstemming op het gebied van beheer, onderhoud en promotie. Ook scoren  de regio’s lager op het gebied van drukte op de paden.

Nieuw sterrensysteem

Nieuw dit jaar in de beoordeling zijn de halve sterren en de vindbaarheid van fietsrouteinformatie. Daarnaast ligt er meer nadruk op beïnvloedbare aspecten en minder op subjectieve criteria als het landschap.

Het Fietsplatform, het landelijke kennis- en coördinatiepunt voor het recreatieve fietsen, voerde de Kwaliteitsmonitor ook al uit in 2012, 2013, 2015 en 2017. Ga voor meer informatie naar het FIETSPLATFORM

beste fietsregio

Ruimte genoeg ook voor groepen in Zeeland

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.