Fietsen in de Champagne: rondje Lac du Der

0

In het hart van de Champagne ligt Lac du Der, een van Europa’s grootste kunstmatige meren. De omtrek van het meer is bijna een marathon groot: in 40 kilometer fiets je eromheen.

Champagne

De vele picknickplaatsen, observatiepunten en strandjes maken een rondje Lac du Der erg leuk. Voor extra waterpret huur je een waterfiets of geniet je met wapperende haren in de wind op een catamaran. Vogelaars mogen hun verrekijker zeker niet vergeten, want in de lente en herfst komen hier duizenden kraanvogels samen. Aan het eind van de zomer komen trekkende steltlopers foerageren in de modderpoelen.

Vogels spotten vanaf de fiets

De naam Der is een verbastering van het Keltische woord “chêne” (eik), de bomensoort die in de omringende bossen ruim aanwezig is en lange tijd diende voor het bouwen van de vakwerkhuizen en -kerken in de streek. Toen het meer werd aangelegd kwamen drie dorpen onder water te staan: Chantecoq, Nuisement-aux-bois en Champaubert-aux-bois. Talrijke vogels maakten van het meer al snel hun thuis. Het is nu een Réserve Nationale de Chasse et de Faune Sauvage (Nationaal Jacht- en Wildreservaat). Je vindt er meer dan 200 vogelsoorten, waaronder een aantal zeldzame en bedreigde soorten, 40 verschillende zoogdieren, 45 soorten libellen, 20 soorten amfibieën en meer dan 200 verschillende planten.

Uitkijkposten & zandstranden rond Lac du Der

Langs het meer zijn veel uitkijkposten ingericht om de vogels te observeren. Een aanrader is het uitkijkplatform van de watertoren van Giffaumont-Champaubert: hier heb je vanaf 30 meter hoogte een mooi uitzicht over het meer en de omringende weidegronden. Liever lui? Je vindt hier ook zes aangelegde zandstranden, met bewaking in juli en augustus.

Beeld: © collection Lac du Der & is ©coll.MDT52

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.