Met de fiets in het spoor van architect Müther op Rügen

0

Rügen

In de unieke natuurlandschappen die het eiland Rügen rijk is, hebben ook veel architectonische schatten een plek gevonden. Een vissershut aan het water, een kasteel in het bos, een mondaine villa in badplaatsarchitectuur aan de hoge oever – of een ‘ufo’ aan het strand. Ontdek het op de fiets!

Rügen per fiets

De Duitse architect Ulrich Müther liet beton als het ware dansen met futuristische schaalconstructies, met een unieke dynamiek. Dit jaar zou Müther 85 zijn geworden, tijd om eer te bewijzen aan deze architect. Het grootste deel van zijn bouwwerken is op Rügen te bewonderen. Vele daarvan zijn de afgelopen jaren gerenoveerd. Zoals de voormalige toren van de reddingsbrigade in Binz: de Mütherturm, in de vorm van een ufo. In Baabe, een badplaats aan de Oostzee, is het strandrestaurant ‘Inselparadies’ kenmerkend voor de architectuur van de badplaats. Op de strandpromenade in Sassnitz staat het beroemde muziekpaviljoen in de vorm van een mossel, de ‘Kurmuschel’. Nog iets verder, in het noorden van het eiland, steekt hotel ‘Ostseeperle’ in Glowe boven het strandzand en de strandstoelen uit. Achter de hoge glazen gevels zit een restaurant verborgen met een adembenemend uitzicht op de Oostzee!

Rügen

Ostseeperle

Rügen

Kurmuschel

  

Met de fiets in het spoor van Müther

Müthers bouwwerken zijn te vinden op de meest pittoreske plaatsen van het eiland. Een van de mooiste fietsroutes in de voetsporen van Müther begint in badplaats Baabe, met tussenstops bij de kiosk en het ‘Inselparadies’. Op weg naar Binz voert de route, die in totaal ongeveer tien kilometer lang is, door de idyllische Granitz (een beboste heuvelrug), langs de Schmachter See tot aan de promenade en de Mütherturm, een van Rügens meest geliefde fotostops. Voor de terugweg is een rit met de ‘Rasender Roland’, de historische stoomlocomotief, een leuk idee. Het leuke plaatsje Glowe met de ‘Ostseeperle’ is het uitgangspunt voor een fietstocht in het noorden van het eiland, over het schiereiland Wittow (‘Windland’). Langs de Schaabe, een 12 kilometer lange landtong, heb je een prachtig uitzicht op de Oostzee. Tot aan Kaap Arkona is het ongeveer 18 kilometer. Van daar gaan er ‘RADzfatz’-bussen terug naar Glowe. Je kunt de route natuurlijk ook andersom doen, afhankelijk van de wind!

Een fiets- en wandelkaart van Rügen vind je HIER. En klik HIER voor meer informatie over het eiland.

Rügen

Inselparadies

Rügen

Volop natuurschoon!

Beeld: Copyright (c)Tourismuszentrale_Rügen/Christian_Thiele

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.