Fietsroute langs forten: stukje Stelling van Amsterdam

0

Fiets eens langs forten en ontdek een stukje Stelling van Amsterdam. Je vertrekt vanuit Fort K’IJK, ten noorden van de stad. Goed voor een kop koffie met gebak en een mooie audiotour voor je aan de fietsroute begint.

Fietsroute vanuit Fort K’IJK

In het belevingscentrum Fort K’IJK zie je hoe de Stelling eerst de mens en later het landschap beschermde. Voor vertrek kun je in het fort, in de Poterne, nog even genieten van een kopje koffie of thee met huisgemaakte taart of landbrood. Ook leuk voor je op de fiets stapt: de audiotour, die je in circa 30 minuten zelf doorloopt. Je leert hierin meer over de landschap en de natuur rond de Stelling van Amsterdam.

Daarnaast is er maandelijks op donderdag een historische rondleiding met een gids, over ‘Kanonnen en Kookpotten’ van ongeveer een uur. Loop mee door het fort terwijl je wordt getrakteerd op soldatenanekdotes en weetjes over het functioneren van dit fort. Wel even reserveren.

Gratis fietsroute Stelling van Amsterdam

Bij Fort K’IJK start een mooie tocht van 25 kilometer: de gratis fietsroute Werelderfgoed: fiets door het groen langs forten en liniedijken. Ervaar het Linielandschap rondom de hoofdstad en fiets over wegen met namen als Vuurlinie of Militaire weg. Onderweg kom je bovendien door natuurgebied Aagtendijk met haar bijzondere vogels. Fort aan de Ham en Fort bij Veldhuis zijn beide ingericht als musea. In Fort Zuiderwijkermeer wordt tegenwoordig kaas gerijpt. Je rijdt over de hoger gelegen dijken rond het inundatiegebied. Zo zie je mooi het groene en verrassend open karakter van dit gebied. De schootsvelden moesten door militaire wetgeving immers open blijven.

Gratis fietsroute app

Mag je fietstochtje wat langer zijn? Rijd dan de gratis fietsroute Van Amsterdam naar Fort K’IJKJe vindt deze 50 kilometer lange tocht in de IZI Travel AppVanuit de hoofdstad fiets je naar het fort en weer terug, luisterend naar boeiende fragmenten.

Ga voor actuele openingstijden naar Fort K’IJK

Beeld: Ronald van Wijk, Sabine van Keulen en Aart Jan van Mossel

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.