4 gevarieerde fietsroutes vanuit vestingstad Gorinchem

2

Gorinchem fietsroutes

Gorinchem (Gorkum) is een echte vestingstad, prachtig gelegen aan de Merwede en de Linge. Een perfect startpunt voor mooie fietstochten. Van pontje naar terrasje, van vesting naar fort: er is volop te ontdekken. En dat doe je met de afwisselende routes hieronder.

Fietsroutes Gorinchem

Een unicum in Nederland: vesting Gorinchem, de grootste authentieke vesting van ons land. De oorspronkelijke vestingwallen met bastions zijn nog vrijwel intact. Het wandelpad over de vestingwallen loopt helemaal rond en geeft prachtige uitzichten over de rivieren. De stad is bovendien een ideaal startpunt voor fietstochten langs de Linge, de Maas en de Waal. Bij de VVV haal je routes en gratis advies. Hieronder alvast vier populaire routes.

Gorinchem fietsroutes

Ideaal oversteken met vele fiets- en voetveren

Gorinchem fietsroutes

Bruggetjes, trapgevels: even een rondje stad

Vier afwisselende fietstochten

JAN BLANKEN ROUTE – 75 km
Deze route leidt je door het gebied waar de waterwerken van ingenieur Jan Blanken (1755–1838) nog altijd het landschap bepalen. Ontdek de ‘groene Waterlinie’: fiets over de eeuwenoude Diefdijk, kom langs uniek gelegen forten, door historische vestingsteden en toer door polders met prachtige vergezichten.

Bezienswaardigheden De Diefdijk, Werk aan het Spoel, Fort Asperen, Fort Vuren en vesting Gorinchem, onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Gratis afhalen bij de VVV of HIER te downloaden.

MOLENROUTE – 48 km
Molens, polders en fietsen: Hollandser kan het niet. Ontdek de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden met de molenfietsroutes. De knooppuntenroutes voeren je langs prachtige streken waar de molens fraai boven het landschap uitkomen. In Gorinchem kom je langs maar liefst vier Gorcumse molens.

Bezienswaardigheden
De 4 molens van Gorinchem: De Hoop, Nooit Volmaakt, De Oostmolen en De Westmolen

Gratis afhalen bij de VVV of HIER downloaden.

RONDJE PONTJE – 21/30 km
Brede rivieren zijn geen obstakel voor fietsers, maar juist een belevenis! Met knooppunten maak je zelf de mooiste routes door het prachtige rivierengebied of fiets je deze van Riveer, het OV-netwerk over water in de regio.

Bezienswaardigheden
Vesting Gorinchem, vestingstadje Woudrichem (van Dokter Tinus), Fort Vuren. Tip: Neem in Woudrichem het voetveertje en vaar naar Slot Loevestein voor een bezoek

Gratis afhalen bij de VVV of HIER downloaden

LINGEROUTE – 69 km
Vanuit Gorinchem maak je een mooie tocht langs beide zijden van de idyllische Linge. Je komt langs Arkel, Asperen, Beesd, Enspijk, Geldermalsen, Gorinchem, Heukelum, Spijk en Leerdam. Vooral in het voorjaar een aanrader als de bloesem bloeit.

Bezienswaardigheden
Glasstad Leerdam met glasblazerij en het Nationaal Glasmuseum en Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd

De Lingeroute is voor één euro te koop bij de VVV.

Gorinchem fietsroutes

Bloemrijk, pittoresk Gorkum

Gorinchem fietsroutes

Ontspannen rijden langs oude muren

Deel.

Over de auteur

2 reacties

  1. Githa de Kuyssche op

    Graag gedaan. Als de rest volgt, horen we graag hoe het was.