Honderd jaar Bauhaus: thema fietsroute door Dessau

0

Dit jaar wordt het 100-jarig jubileum van de Bauhaus architectuur gevierd. Innovatie en functionaliteit waren de toverwoorden en honderd jaar later zijn de industriële villa’s en arbeiderswijken nog steeds actueel. Ontdek het Bauhaus erfgoed met een themafietsroute door dé Bauhaus-stad: Dessau.

Vlak na de Eerste Wereldoorlog heerste er in Duitsland een sterke behoefte aan verandering. In 1919 werd in Weimar de hogeschool van het Bauhaus opgericht. Omdat er in Saksen-Anhalt een progressiever klimaat heerste, verhuisde het Bauhaus al snel naar Dessau te brengen. Daar bloeide de kunstschool op onder leiding van architect Walter Gropius. Het nationaalsocialisme zag niks in de moderne stroming en dwong in 1932 het Bauhaus om naar Berlijn te verhuizen. De school hief zichzelf daar een jaar later op. Ondanks zijn korte bestaan had de stroming een enorme impact, die op veel plekken nog steeds zichtbaar is.

Gratis Bauhaus fietsroute in Dessau

In Dessau beleefde de kunstschool zijn bloeitijd. Het atelier van de school is in architectonisch opzicht het indrukwekkendste deel. Het Bauhausgebouw staat sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Leuk weetje: in de voormalige studentenkamers van het Atelierhaus kun je overnachten en in de Bauhausmensa kan ontbeten en geluncht worden. Naast het schoolcomplex ontwierp Gropius ook woningen voor de docenten, de zogenaamde Meisterhäuser. Typerend voor deze huizen zijn de kubieke vormen, grote ramen en terrassen en de platte daken. De huizen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar kregen na verschillende renovaties zo veel mogelijk van hun oorspronkelijke vormen terug. Je ontdekt alle Bauhaus highlights van de stad met deze Bauhaus-fietsroute door Dessau. Tip: in september 2019 wordt het Bauhaus Museum geopend!

TINY [BAU]HAUS

Het Duits Verkeersbureau heeft ter gelegenheid van het jubileum een mini-Bauhaus laten maken met een oppervlak van 8 vierkante meter. Het is ontworpen door de Amsterdamse DUS Architects, gebruikmakend van gerecyclede materialen en een 3D-printer. Het TINY [BAU]HAUS reist langs diverse Europese steden. Zo is het minihuis met zijn strakke geometrische vormen van 11 t/m 22 april en van 1 t/m 5 mei bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam te zien. Met een speciale VR-bril kun je daar een indruk krijgen van de kamer van Gropius, de oprichter van de vermaarde architectuurschool.

100 jaar Bauhaus net over de grens

Niet alleen in Weimar, Dessau en Berlijn is het Bauhaus te vinden: ook Noordrijn-Westfalen herbergt moderne Bauhausarchitectuur en andere highlights uit de bouwkunst. In deze deelstaat worden diverse interessante tentoonstellingen georganiseerd waarbij het 100-jarig jubileum van het Bauhaus centraal staat.

Meer info: www.bauhaus-entdecken.de, www.bauhaus-dessau.de

Beeld: Germany Travel & Dessau Tourismus

 

 

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.