Scandinavië Markt op Schokland – met gratis Werelderfgoed fietsroute

0

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei organiseert Museum Schokland de Scandinavië Markt. Leuk om te combineren met een fietsroute langs Werelderfgoed Schokland, vanuit een ander Werelderfgoed locatie: het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer.

De Scandinavië markt telt zo’n zestig kramen vol Scandinavische producten. De sfeervolle stands staan verspreid over het museumterrein en bieden van alles op het gebied van wonen & design, outdoor & reizen, lekker eten en mode & handvaardigheid. Er zijn verschillende workshops en lezingen. Zo komt fotograaf Jan Smit komt vertellen over het Noorderlicht en Abel de Verteller brengt spannende mythische verhalen uit Scandinavië. Zowel in de kerk als op het buitenterrein zijn er gedurende het weekend muzikale optredens. Op beide dagen is de markt toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur. Het volledige programma is te vinden op de website van Museum Schokland.

Museum Schokland

De entreeprijs is inclusief toegang tot het museum. Hier ga je op ontdekking door de geschiedenis van Schokland, in 1995 door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Je bewandelt een tijdspad vanaf het ontstaan in de voorlaatste ijstijd, langs 10.000 jaar bewoningsgeschiedenis, het zware eilandleven en de strijd tegen het water. De presentatie sluit af bij het moment dat Schokland, na de drooglegging, een eiland op het droge werd. In de expositie zijn vele doe-dingen voor kinderen. Zij kunnen aan de slag als een archeoloog, of als dijkwerker bedenken hoe ze het wassende water tegenhouden.

Werelderfgoed fietsroute Schokland 

Een mooie fietsroutes om te combineren met de Scandimarkt op Schokland is de route Werelderfgoed in het noordenDe route leidt je langs twee UNESCO Werelderfgoederen: van het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer naar Schokland. Het gemaal in Lemmer is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het pompt bij extreem hoogwater nog steeds overtollig water het IJsselmeer in. Het imposante gebouw in de stijl van de Amsterdamse school is in 1920 geopend. Je vindt er ook een modern bezoekerscentrum. Houd wel rekening met de wind, die kan hier behoorlijk fel zijn. Liever een korte route? Die vind je hier. 
Entree: voor een kaart in de voorverkoop betaal je € 6,50. Kaarten aan de kassa zijn € 7,50 – dezelfde prijs als de toegang tot Museum Schokland.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.