Nederlanders fietsen steeds verder, blijkt uit onderzoek(je)

5

Uit onderzoek van de Nederlandstalige fietswebsites Fietsrondje.nl en Verkeersbureaus.info blijkt dat Nederlanders steeds verder fietsen. Op een drukbezochte stand tijdens de Fiets & Wandelbeurs gaven de bezoekers veelvuldig aan dat men meer dan 70 kilometer per dag fietst. Een verrassend aandeel van de bezoekers is ouder dan 76 jaar.

Het onderzoek

 • De ouderwetse papieren reisgidsen blijken onverminderd populair. 34 procent van de reizigers gebruikt deze voor zijn reisvoorbereiding.
 • Een groot gedeelte van de bezoekers (40 procent) neemt zijn eigen e-bike mee. Het aantal Nederlanders dat niet op een e-bike fietst wordt steeds kleiner. Dit bleek ook deze week uit de marktonderzoek cijfers van BOVAG.
 • Reizigers zoeken online in het Nederlands naar informatie over hun bestemming. Dat betekent dat de officiële websites van bestemmingen die niet in het Nederlands zijn minder makkelijk gevonden worden en minder toegankelijk zijn, vooral voor vakantiegangers van 65 jaar en ouder.

Nederlanders fietsen steeds verder, blijkt uit onderzoek

 • Hoewel slecht weer een van de grootste ergernissen is (41 procent) bij fietsers blijken asociaal rijgedrag (25 procent) en toeristische drukte (27 procent) ook een bron van ergernis te zijn.
 • 42,5 procent is ouder dan 65 jaar en 4,2 procent valt in de categorie 76 tot 85 jaar.
 • Nederlandse fietsers zijn ook kapitaalkrachtig en geven graag geld uit aan hun vakantie. Maar liefst 9,2 procent heeft een budget dat hoger ligt dan 7.500 euro.
 • Campings en hotels zijn favoriet: 30,4 procent slaapt graag in een hotel en 32.7 procent kampeert graag.
 • Opvallend is dat de afstanden die men fietst steeds langer worden. Maar liefst 37 procent fietst 70 kilometer of meer per dag.

Nederlanders fietsen steeds verder, blijkt uit onderzoek

Een team van fietsjournalist Bert Sitters begroette meer dan 3.000 geïnteresseerden op de stand die in samenwerking met de Fiets & Wandelbeurs was neergezet in Hal 3. Ruim 700 daarvan namen deel aan de enquête waarmee meer inzicht werd verkregen in het gedrag van Nederlandse fietsers.

Wij zijn natuurlijk benieuwd: hoe zit het bij jou? Hoe ver fiets je en waar overnacht je graag? Laat het ons hieronder weten!

Met dank aan Fietsrondje.nl en Verkeersbureaus.info

Beeld: Fietsrondje.nl

 

 

Deel.

Over de auteur

5 reacties

 1. Ben 82 jaar en fiets eveneens langere afstanden tot max. 80 km. Ik heb mij een nieuwe electrische fiets
  aangeschaft nl. een Specialized como 5.o welke in een van uw vorige nummers beschreven stond.
  Fantastische fiets, Heb reeds 4500 km op de teller staan.

  Groetjes van Andreas

 2. Ga met Camper ergens heen, pak de knoppunten kaart en fiets gemiddeld 50 tot 60 km per dag.
  3 dagen op een plek en dan weer verder. Genieten is dat, op mijn electrische koga, wat een supere fiets.

 3. Linda Korsten op

  Wat leuk om te horen! Wij hopen tegen die tijd ook nog steeds zoveel kilometers te kunnen maken. Fijn dat de fiets die we tipten zo goed bevalt!

 4. Wim Scholten op

  men fiets steeds verder lees ik hierboven, wat ik niet opmaak uit het onderzoek is wat het percentage is dat verder fiets en gebruik maakt van een e-bike, dat lijkt me wel interessant om te weten, het verschilt nogal of je op een “gewone” fiets fietst of op een e-bike wat betreft intensiteit.

 5. Linda Korsten op

  Dat is waar, dat zouden wij ook wel willen weten. Qua kilometers gaat het met een e-bike hard!