De Betuwe: ook leuk in de winter

2

Straks in het voorjaar wordt het weer druk langs de Linge, maar nu geniet je er van de stilte. Eigenlijk zijn die Betuwedorpjes nu veel authentieker, nu het zo rustig is. En je vindt er veel leuke adresjes om even af te stappen!

Op de fiets naar een biologisch boomgaardcafé

Leuk lunchadres: Linge Loods Paradijs, aan de Oude Zuiderlingedijk. Gemma en moeder Elly runnen de biologische streekwinkel met boomgaardcafé bij het fruitbedrijf van de familie. Het is er smullen van zelfgemaakte taarten en kleine vegetarische lunchgerechten. Alles wordt zo lokaal mogelijk gehaald: Gemma verbouwt en kookt liefst zelf wat ze eet. “Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt om te achterhalen waar onze producten nu precies vandaan komen,” zegt ze. “Daarbij hebben we geen idee meer wat er allemaal in ons eten zit”.

 

Slapen in een hooiberg en gratis fietsroute

B&B bij ons op zolder vind je in een steltenberg, een hooiberg met een verhoogde vloer op stelten, die vroeger het hooi beschermde bij overstromingen. Slaap er in een van de gastenkamers, of huur de hele hooiberg af. Een leuke uitvalsbasis voor de gratis fietsroute Rondje Buren.

Soldatenhuisje op Slot Loevestein

Je hoeft je niet te laten opsluiten á la Hugo de Groot om een nachtje door te brengen op Slot Loevestein. Er is hier een fijne B&B met heel wat meer comfort! Onze favoriet: het knusse soldatenhuisje, met zicht op het kasteel.

Op de fiets naar de Italiaan

De stoere Gelderlandfabriek ligt vlakbij het station van Culemborg, handig als start of eindpunt van je route. In de oudste ruimte van de fabriek, de prachtige locomotiefloods uit 1868, vind je de authentieke Italiaan una Volta.

Fietsarrangement Hollandse Waterlinie

B&B De Appelgaard krijgt fantastische reviews, een aanrader dus! Leuk arrangement: Fietsen langs De Hollandse Waterlinie, inclusief huurfietsen en appelsapje uit eigen boomgaard.

Fietsen in Culemborg 

Op de fiets op pad door Culemborg? Stap even af bij het 16e-eeuwse Elisabeth Weeshuis Museum. Tot 1952 bood dit prachtige pand onderdak aan meer dan 700 wezen. Een bijzondere geschiedenis om je in te verdiepen, samen met de mooie expo’s over de stadshistorie. Smul daarna van huisgebakken taartjes.

De toren van… Acquoy

Opvallend genoeg is op het kleine kerkhof bij de scheve kerktoren van Acquoy het graf van ene mevrouw Pisa te vinden: Cornelia Pisa. Ze was getrouwd met de voormalige hervormde predikant Nicolaas Hendrik Kuipéri. Nog iets geks: de oorspronkelijke kerk werd in 1674 afgebroken na zware beschadigingen door een… orkaan!

 

Deel.

Over de auteur

2 reacties