Op de fiets langs de mooiste kastelen

0

In Gelderland vind je tal van prachtige kastelen. In de middeleeuwen werd er al veel gebouwd en vanaf de 18e eeuw koos de rijke burgerij de mooiste plekjes uit voor tientallen buitenplaatsen. Natuurlijk ontdek je ze allemaal het best op de fiets!

Langs de mooiste kastelen

De adel, met de hertog van Gelre voorop, liet hier al vanaf de vroege Middeleeuwen versterkte burchten bouwen. Kasteel Ammersoyen is bijvoorbeeld een van de best bewaarde middeleeuwse burchten in Nederland. Tijdens een rondgang zie je onder meer de torenkamers, de ridderzaal en het vrouwenverblijf.

Fietsen langs Kasteel Cannenburch

Kasteel Cannenburch is ook een kasteel dat je gezien moet hebben. Het werd gebouwd door veldmaarschalk Marten van Rossem, op de ruïne van een middeleeuws burcht. Hier nemen de ‘bewoners’ van het kasteel je mee terug naar de 18de eeuw, leuk om mee te maken!

Op de fiets naar Kasteel Wijchen

Minder bekend maar ook de moeite waard is Kasteel Wijchen. Ondanks zijn keurig renaissance uiterlijk heeft het kasteel een lange en roerige geschiedenis achter de rug. Het was het decor van strijd, verbannen liefde en koninklijk leven. Je ontdekt meer over het leuke Wijchen en het rivierenland er omheen in het museum.

Gratis kastelenfietstocht

Een gouwe ouwe: de Achtkastelenroute bestaat al meer dan een eeuw! De bewegwijzerde route (34 km) leidt onder andere langs Kasteel Vorden en de tuinen van Huis de Wiersse, beide opengesteld. Bij Kasteel Hackfort vind je een restaurant in het koetshuis. Het Achterhoekse Kasteel Ruurlo ontdek je met de route MORE en Smoks (42 km). Smoks Hanne was het beroemdste kruidenvrouwtje van de Achterhoek. Ze stond bekend als heks en slofte altijd met haar veel te grote klompen: ‘smoksen’ genoemd!

Kijk voor meer kastelen en buitenplaatsen op geldersestreken.nl/kastelen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.