Elektrisch speelgoed een ‘gevaar’ op de weg

0

De cadeaumaand is weer in aantocht en daarom wil Veilig Verkeer Nederland (VVN) (groot)ouders attenderen op de gevaren van elektrisch speelgoed en het gebruik daarvan op de openbare weg. Speelgoed zoals elektrische skateboards en hoverboards zijn natuurlijk mooie cadeaus om te geven en nog mooier om te krijgen.

Onderzoek

Vaak weten ouders niet dat dit speelgoed verboden is op de openbare weg en dus ook niet is toegestaan op het een voet- en fietspad. Uit onderzoek van VVN blijkt dat de regels in de meeste gevallen niet bekend zijn. VVN vroeg ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud wat ze weten over deze bijzondere “voertuigen”. Met niet-elektrisch speelgoed als waveboards, skateboards, skates, space scooters en heelys ben je voor de wet een voetganger. Je mag er dus ook mee op het fietspad, als een voetpad ontbreekt. De meeste ouders weten dit niet*. VVN legde ze de stelling “Met een waveboard mag je op het fietspad” voor. Hiervan antwoordde 56% met “niet waar”. Met elektrische ‘voertuigen’ zijn de regels anders. Deze moeten worden gekeurd door het RDW om toestemming voor de openbare weg te krijgen. Elektrische ‘vervoermiddelen’ die als speelgoed worden gebruikt zoals elektrische steps, elektrische skateboards, mini-bikes, monowheels en hoverboards, hebben geen goedkeuring en mogen niet op de openbare weg. Daarmee mag alleen worden gespeeld op eigen terrein. Uit onderzoek bleek dat 54% van de ouders dacht dat de hoverboard wel op de openbare weg mocht. Ouders met een hoverboard in de schuur hebben het zelfs iets vaker bij het verkeerde eind.

Advies

VVN adviseert ouders zich vooraf goed te laten informeren over waar het ‘speelgoed’ mag worden gebruikt. ‘Het is geen overbodige luxe wanneer ouders hun kinderen goed informeren over hoe en waar ze  deze apparaten veilig kunnen gebruiken. Veiliger voor de kinderen zelf en zeker ook voor andere verkeersdeelnemers; aldus Alphons Knuppel, directeur a.i. Veilig Verkeer Nederland. Daarnaast komen in de lespakketten van VVN deze regels regelmatig naar voren zodat kinderen ook op die manier kunnen weten wat wel en niet mag.
*Aan de VVN Kids on Wheels Poll deden 420 ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar mee. Deze steekproef is representatief voor deze groep ouders in Nederland.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.