Gauguin & Laval op Martinique in het Van Gogh Museum – met routetip

0

Het Van Gogh Museum presenteert dit najaar Gauguin & Laval op Martinique. Het is de eerste tentoonstelling gewijd aan een belangrijke, maar tot op heden onderbelichte periode in de artistieke carrière van Paul Gauguin: de vier maanden die hij in 1887 op het eiland Martinique doorbracht, samen met zijn kunstenaarsvriend Charles Laval. 

Van 5 oktober 2018 t/m 13 januari 2019 is te zien hoe de twee kunstenaars op zoek gingen naar nieuwe inspiratie in deze Franse kolonie, gelegen in het Caribisch gebied. Ze wilden weg van het – in hun ogen – te moderne en verdorven Parijs. De kleurrijke kunstwerken die ze op het eiland maakten, bleken doorslaggevend voor hun artistieke ontwikkeling. Een belangrijk deel van deze reeks werken wordt voor het eerst bijeengebracht in deze tentoonstelling.

Verzameling van Theo en Vincent van Gogh

Het Van Gogh Museum heeft meerdere, cruciale werken van Laval en Gauguin uit hun tijd op Martinique in de collectie. De basis voor deze verzameling werd gelegd door Vincent van Gogh en zijn broer Theo. Al in 1887 bewonderden ze als een van de eersten Gauguins werk uit Martinique en verworven ze enkele stukken. 

Gratis fietsroute door Amsterdam

Combineer je bezoek aan het museum met een mooie gratis fietsroute door Amsterdam, zoals de route Mokum op de fiets van Fietsnetwerk. Naast de beroemde Amsterdamse grachten ontdek je nog veel meer water, zoals de vijvers van het Vondelpark: het bekendste park van Nederland. Ruim 150 jaar geleden werd het aangelegd als groene long in de stad. Toen de stad verder groeide werd de roep om groen alleen maar groter, daarom werd het Amsterdamse Bos aangelegd. Leuk weetje: het bos ligt grotendeels op Amstelveens grondgebied, het is dus eigenlijk helemaal geen Amsterdams bos. Vanaf het Amstelpark rij je langs de Amstel, de rivier die de stad haar nam gaf. De Kloveniersburgwal leidt je terug de stad in.

Beeld: Van Gogh Museum

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.