Op de fiets naar Cool Japan in het Tropenmuseum

0

‘Cool Japan’ brengt de wereldwijde fascinatie voor Japan in beeld: van Hello Kitty tot samoerai en van de herkenbare Japanse horror tot kawaii (‘cute’) fashion uit de straten van Tokio. De tentoonstelling trok vorig jaar een recordaantal bezoekers in Museum Volkenkunde te Leiden en is nu in vernieuwde vorm te zien in Amsterdam. Rijd meteen een mooie fietsroute door Amsterdam!

Het Tropenmuseum voegt onder meer een installatie van de Japanse kunstenaar Sebastian Masuda toe. Het zuurstokroze ‘Colorful Rebellion – Seventh Nightmare’ was eerder te zien in Tokio, New York en Miami; maar voor het eerst in Nederland. Met zijn reizen en activiteiten verbindt Masuda de wereldwijde kawaii-community en in 2017 werd hij gekozen als culturele afgezant van Japan. De installatie is een verbeelding van Masuda’s complexe belevingswereld en tegelijkertijd een portret van de wijk Harajuku, de bakermat van kawaii. In deze wijk wordt schattigheid ingezet als middel tot empowerment en zelfexpressie: door onderdompeling in een wereld van kinderlijke fantasie hoeft men zich niet te conformeren aan de heersende norm.

Eeuwenoude topstukken uit Japan

Het Tropenmuseum laat met historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Zo ontdek je in Cool Japan dat eeuwenoude technieken en visuele trucs in historische prenten, houtsneden en schilderingen nog steeds worden toegepast door moderne mangaka (manga tekenaars) en animatoren. Bezoekers kunnen ook in gesprek met Pepper, de menselijke robot. Verder zijn er rond het thema Cool Japan allerlei activiteiten en evenementen gepland, zoals workshops manga tekenen en Museumnacht.

Fietsroute door Amsterdam 

Combineer je museumbezoek met een leuke fietsroute, Mokum op de fiets bijvoorbeeld.  Hiermee ontdek je niet alleen Amsterdam maar ook het Amsterdamse Bos. Volg vanaf het museum de Mauritskade naar het westen en je pikt ‘m zo op!

Meer info: https://www.tropenmuseum.nl/nl 

Beeld: Tropenmuseum

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.