Fietsen langs Flanders Fields: 12 routes nu compleet

0

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. Een mooie aanleiding om de fietsroutes door ‘Flanders Fields’ eens te rijden, een set van 12 routes die nu helemaal compleet zijn. Naast WOI-sites ontdek je ook tal van bijzondere landschappen in West-Vlaanderen. 

De afgelopen jaren zijn er rond de 100-jarige herdenking van de ‘Groote Oorlog’ in België 12 toeristische fietsroutes ontwikkeld met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. Deze lusvormige routes verbinden talloze monumenten en musea die herinneren aan de oorlogstijd. De ideale manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De fietsroutes wijken regelmatig af van het fietsroutenetwerk, dus je ervaart hier echt weer eens een heel andere paadjes. Daarom zijn ze ook in één richting bewegwijzerd met zeshoekige metalen borden in bruin met de afbeelding van een klaproos. 

Route ‘Mijnenslag’

De laatste route die werd samengesteld voor de herdenking is ‘Mijnenslag’, in het Heuvelland. Hier zijn de sporen van de oorlog nog steeds zichtbaar. Op 7 juni 1917, om 4u10 in de ochtend (Zero Hour), brachten de Britten hier 19 dieptemijnen tegelijk tot ontploffing onder de vooruitgeschoven Duitse posities op de Wijtschateboog. De explosies vernielden de Duitse stellingen en sloegen enorme kraters in het landschap. De route komt langs plekken die op indrukwekkende wijze getuigen van deze Mijnenslag.

Fietsroutes 14-18

De 12 fietsroutes 14-18 zijn gebundeld in een stevige verzamelbox, te koop voor € 20 via shop.westtoer.be. De fietsroutes 14-18 kunnen ook afzonderlijk worden besteld (à € 2) en zijn te verkrijgen bij de diensten voor toerisme in de Westhoek of online bij Westtoer. De routes zijn ook online als pdf te downloaden, via de site https://www.flandersfields.be/nl/doen/fietsroutes

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.