Herfst tip: fietsen rond cultuurstad Leipzig

0

De Oost-Duitse stad Leipzig staat bekend als echte cultuurstad en het najaar is dan ook goed gevuld met evenementen. Leuk om te combineren met een van de mooie fietsroutes rond de stad.

Leipzig is niet alleen een magneet voor fans van klassieke muziek, maar ook voor creatievelingen, geschiedenisliefhebbers en fijnproevers. Bekijk kunstwerken van de oude meesters of de Leipziger Schule of kies juist voor hedendaagse kunst in oude fabrieksgebouwen. Daarnaast is de Saksische stad ook een mooi uitgangspunt voor een vakantie in de regio met talrijke fietspaden, burchten en kastelen en een waterrijk landschap.

  

Leuke festivals in Leipzig

Bekende componisten van klassieke muziek als Bach, Wagner, Mendelssohn en Schumann zijn onlosmakelijk met Leipzig verbonden. Jaarlijks reizen duizenden muziekliefhebbers van over de hele wereld af naar de stad. Duitsland’s bekendste jongenskoor is een van de oudste culturele instituten van de stad en bestaat al 800 jaar! De Schumann Festivalweek van 8 – 16 september is leuk om mee te pikken. Deze wordt jaarlijks gehouden rond het huwelijksfeest van Robert en Clara Schumann en Clara’s verjaardag. Het presenteert het leven en werk van de twee kunstenaars en hun bewonderaars. De Leipzig Jazz Days, van 11 – 20 oktober,
vormen een van de meest bekende jazzfestivals in Duitsland. De concerten vinden plaats op verschillende locaties in de stad, waaronder het Leipzig Opera House. Een ander bijzonder evenement is het Festival of Lights Leipzig op 9 oktober. Met dit lichtfestival herdenkt Leipzig elk jaar de demonstratie in 1989, een van de startpunten van de revolutie in de DDR.

Fietsroutes en kastelen

Fietsliefhebbers zitten ook goed in Leipzig en omgeving, waar talloze bewegwijzerde routes te vinden zijn. Fiets bijvoorbeeld over het Mulderadweg door het culturele landschap. In de directe omgeving van Leipzig zijn veel burchten en kastelen te vinden die leuk zijn voor een daguitstap, waaronder het mooiste ridderkasteel van Saksen, kasteel Kriebstein, het Mildenstein-kasteel of kasteel Colditz met zijn militaire geschiedenis.

Beeld o.a. Peter Hirth

 

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.