Waarheen?

0

Hoe maak je een fietssnelweg aantrekkelijker en hoe zorg je ervoor dat alle gebruikers zonder al te veel omkijken hun weg vinden? Met die vragen zijn onderzoekers van de NHTV in Breda begonnen aan een observatieonderzoek op de fietssnelroute Waalwijk – Loon op Zand – Tilburg.

Hart van Brabantroute

De fietssnelweg verbindt de Brabantse steden Waalwijk en Tilburg en de tussengelegen gemeente Loon op Zand. De zogeheten Hart van Brabantroute (F261) heeft een lengte van meer dan 18 kilometer. Officieel geopend is hij nog niet, want nog niet alle delen van deze ‘rode loper’ voor fietsers en e-bikers zijn geoptimaliseerd. Zo is ook het bestaande systeem met bewegwijzering voor verbetering vatbaar. Het streven van de betrokken partijen is om in 2020 het openingslint officieel door te knippen.

Wayfinding

De onderzoekers richten zich in hun werk op verbetering van de wayfinding, oftewel de bewegwijzering waarbij de leesbaarheid een belangrijk aspect is. In een nulmeting zijn eerder twaalf fietsers met e-bikes, voorzien van camera’s en GPS-devices, over de route gefietst. Soms in tweetallen, soms individueel. Na de test- en observatieronde zijn de deelnemers in het Gazelle E-bike Experience Center in Waalwijk geïnterviewd over hun ervaringen. Wat viel hen op? Was het prettig fietsen? En konden zij de weg gemakkelijk volgen? Nu deze zogeheten nulmeting achter de rug is worden in de zomerperiode twee wegwijzerconcepten uitgerold op twee helften van de snelfietsroute. Bij het eerste concept gaat het om uitbreiding van de vertrouwde rood-witte fietsbewegwijzering, die overal in het land te vinden is. In het tweede geval komen er nieuwe borden met verrassende designs en ontwerpen. Direct na de zomerperiode wordt een 1-meting toegepast om te zien welk concept aanslaat bij de testfietsers. Ook dan zullen de e-bikes worden ingezet en is het Experience Center in Waalwijk het decor van onderzoek.

Snelfietsroutes door heel Europa

Het observatieonderzoek van de NHTV maakt onderdeel uit van een groter geheel. Het valt binnen het Europees project CHIPS (Cycle Highway Innovations), dat moet bijdragen aan een betere, internationale ontwikkeling van snelfietsroutes. Er zijn onder andere overheden en mobiliteitsorganisaties uit Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bij CHIPS betrokken. In totaal zijn er vijf demonstratie- en testroutes, waaronder de Brabantse.

Inspiratiesessie

Gazelle is gastheer van een grote internationale fietsbijeenkomst op donderdag 13 september. Die dag komen er honderd tot tweehonderd (inter)nationale fietsdeskundigen naar de inspiratiesessie nabij de snelfietsroute Tilburg – Loon op Zand – Waalwijk. Het thema is wayfinding. Uiteraard wordt er ook op Gazelles over de snelfietsroute gefietst.

Voor meer informatie: https://onsbrabantfietst.nl/activiteiten/snelfietsroute-waalwijk-tilburg-f261

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.