Route Lage Kempen – De weg door het water

0

Rij in één dag langs heide, bos, vijvers en tuinen. Kijk uit op de unieke natuur vanaf de puinberg van een oude mijn. En vergeet voordat dat fietspad dwars door het water niet.

We knipperen even met de ogen als we het fietspad door het water induiken. Het lijkt wel gezichtsbedrog, alsof je een levensgroot surrealistisch schilderij in fietst. Het pad ligt dusdanig verzonken in de vijvers bij openluchtmuseum Bokrijk, dat je vanaf ooghoogte precies over het wateroppervlak uitkijkt. Dat geeft een heel ander zicht op het landschap: normaal kijk je vanaf je fiets juist hoog uit over de omgeving. Is dit al leuk, nog grappiger wordt het als je zelf aan de kant staat. Daar zie je ineens allemaal hoofdjes boven het water langs scheren. Net een vlucht vreemdsoortige eenden. Het fietspad werd geopend in 2016 en is in de tussentijd nog eens flink onderhanden genomen. Zo werd er heel wat bos weggekapt, zodat je een mooie doorkijk hebt naar Bokrijk. De natuur is hier dus flink op de schop gegaan voor het nieuwe pad, maar dat heeft ook zijn voordelen.

Dankzij het project werd het nieuwe bos- en landschapsbeheerplan van Bokrijk versneld uitgevoerd, wat gunstig is voor de flora en fauna. Bovendien zijn de dijken opengemaakt, zodat de vijvers langer zuiver blijven. Een goede zaak voor de amfibieën die hier leven. Nu al het werk achter de rug is en alles weer lekker groen oogt, is het de perfecte tijd om het pad te ontdekken. Waarschuwing: je bent hier niet alleen. Er zijn inmiddels al honderdduizenden fietsers (en nog eens zoveel wandelaars) afgekomen op dit fietspad van een dikke 200 meter lang en 3 meter breed. Een leuke marketingstunt die de regio op de kaart zet. Openluchtmuseum Bokrijk kennen veel mensen wel, maar de Wijers? Nooit van gehoord, terwijl dit gebied van ‘1001 vijvers’ toch echt de moeite waard is.

Vertrekpunt: Station Bokrijk, Bokrijklaan 1, 3600 Genk, België
Afstand: 59 km
GPS bestand: Route Lage Kempen

Benieuwd naar het hele artikel? Lees het in FietsActief 5-2018, deze is te bestellen in onze webshop.

Beoordeel deze route

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie