Fietsen met de boswachter: landgoed Staverden

0

Op zaterdag 7 juli neemt de boswachter je mee op een gebouwenfietstocht over landgoed Staverden op de Veluwe. Samen fiets je langs boerderijen en bijzondere gebouwen. Staverden heeft een unieke geschiedenis, want dit landgoed had eigenlijk een complete stad moeten worden!

Het landgoed kreeg vooral in de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw vorm. Sommige boerderijen hebben nog een authentiek erf compleet met schuren, bakhuisjes, putten, pompen en zelfs een kleine schaapskooi. De boswachter neem je mee op een mooie fietstocht langs de diverse boerderijen, waarvan er zes nog volop in bedrijf zijn. Ook zie je andere bijzondere gebouwen. Ter afsluiting wordt een korte rondgang over het kasteelterrein gemaakt en een drankje & hapje genuttigd. Reserveren is noodzakelijk – klik hier om je in te schrijven!

   

Brasserie en brewpub

Staverden mag zich een ‘kasteel-nederzetting’ noemen, door het grote aantal bouwwerken dat je hier vindt. Er is een leuke brasserie met mooi terras waar je terecht kunt voor koffie of lunch. Neem ook een kijkje in het Koetshuis uit de 19de eeuw, hier vind je de ambachtelijke bierbrouwerij en ‘brewpub’ De Uddelaer. Het stalgedeelte is compleet bewaard gebleven met paardenboxen, naambordjes en klinkerbestrating.

Kasteel en boerderijen

Het huidige landhuis Staverden kreeg zijn aanzicht ongeveer honderd jaar geleden. Het wordt vaak een kasteel genoemd omdat in de 14de eeuw het toenmalige stenen gebouw werd verbouwd tot kasteel. Na diverse verbouwingen in de loop der eeuwen, werd het huis begin 1900 vergroot tot het landhuis dat je nu ziet. De Jugendstil-elementen, schouwen, trappenhuis, glas-in-lood en wand- en vloertegels stammen nog uit die tijd. Op het landgoed zijn verder wel 18 bijzondere boerderijen te vinden: genoeg te zien tijdens een fietstocht dus. Je vindt er bijvoorbeeld boerderijen met een T-vormig grondplan, ongebruikelijk  voor deze streek. De traditioneel vormgegeven Leonorahoeve uit 1918 is gebouwd uit kalkzandsteen, wat destijds een nieuw materiaal was.

Praktische info

Tijd: start om 10.00 uur. Duur: ca. 5 uur.
Deelname: € 12,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 7,50 p.p. op vertoon van een geldige donateurspas. Deze kosten zijn incl. drankjes en hapjes.
Afstand: ongeveer 20 km met diverse stops onderweg. Neem zelf een fiets mee en lunch/drinken voor onderweg.
Start:
de grote parkeerplaats van landgoed Staverden, gelegen aan de Uddelermeerweg te Staverden. Routebeschrijving: Weg Apeldoorn-Harderwijk, afslag Leuvenum/Staverden (Garderenseweg). Daarna rechtsaf de Staverdenseweg op. Na kasteel Staverden rechtsaf de Uddelermeerweg op. Na ca. 200 m ligt rechts de parkeerplaats.
Reserveren: via deze link

Meer info: beleefstaverden.nl 

Beeld oa brasserie Staverden, Geldersch Landschap en Kastelen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.