Op de fiets door de wijngaarden in Savoie Mont Blanc

0

De Franse regio Savoie Mont Blanc en de buurtregio’s van Italië slaan de handen ineen om de wijnroute Route des Vignobles Alpins te promoten. Deze zomer wordt er extra aandacht geschonken aan de wijnroutes van de regio waarmee je niet alleen de wijnhuizen meepikt, maar ook cultureel erfgoed zoals de indrukwekkende kastelen. En die routes kun je ook fietsen!

De grensoverschrijdende wijnroute Route des Vignobles Alpins slingert zich een weg door de beroemde wijngaarden van Chautagne, Seyssel, Frangy et Jongieux en Combe de Savoie. Hier worden Apremont, Le Chignin en la Mondeuse d’Arbin geproduceerd. Je vindt hier ook leuke festiviteiten rondom wijn zoals het Fascinant Week-end dat van 19 t/m 21 oktober 2018 plaatsvindt, met muziek en proeverijen. De gebieden in Savoie Mont Blanc hebben het label Vignobles & Découvertes gekregen dat alleen wordt toegekend aan wijnregio’s met een gevarieerd en kwalitatief toeristisch aanbod – er valt dus veel te ontdekken!

  

Wijnroutes langs kastelen

Met de wijnroutes staan niet alleen de wijngaarden en -huizen in de spotlights, de vele kastelen langs de Franse route geven een bezoek extra ‘cachet’. Op de Route des Vignobles Alpins vind je onder andere Château des Comtes de Challes (een tot hotel omgebouwde middeleeuws landhuis), het romantische Château du Bourdeau en Château de la Mar. Met uitzicht op de wijngaarden zoals bij Château de Miolans zijn dit populaire halteplaatsen. Ook in de kastelen vinden activiteiten plaats zoals wijnproeverijen en concerten op de binnenplaatsen, zoals bij Château de Chambéry tijdens het Estivales en Savoie

Wijnroutes op de fiets

Liever fietsen? De routes zijn ook op de fiets af te leggen. Van de chambre d’hôtes Les Tamaris fiets je in een half uur dwars door de wijngaarden naar Château des Allues. Hier verwelkomt ‘kasteelheer’ Stéphane zijn gasten voor een koninklijke overnachting – hij geeft je meteen tal van tips voor het bezoeken van lokale wijnhuizen.  Een andere optie is de wijngaardroute tussen Chartreuse en Bauges – eentje om met de e-bike te tackelen, want de hoogteverschillen zijn stevig!

Savoie Mont Blanc

Savoie Mont Blanc beslaat twee derde van de Franse Alpen. Het is de overkoepelende naam van de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie. Naast een wintersport-walhalla is Savoie Mont Blanc ook een leuke bestemming in het zomerseizoen met fiets en e-bike routes voor ieder niveau.

Beeld o.a. Eline Heeres

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.