Route Maas & Maasduinen – Blauwe bes zoekt lekkerbek

0

Elk jaar storten smulpapen en gezondheidsfanaten zich op de toppers onder de superfoods: de blauwe bes. In Noord-Limburg pluk je voor een habbekrats zelf emmers vol. Of je stapt er af voor een hartig tussendoortje.

Het kan de prikkelende kop zijn van een ouderwetse contactadvertentie: ‘Blauwe bes zoekt plukkers en levensgenieters.’’ En dan maar afwachten hoeveel mensen reageren. Bij theehuis en plantage Blue Berrie Hill in het Limburgse Broekhuizen, nabij Arcen, kunnen ze een aardige inschatting maken. ‘’Elk jaar komen bezoekers hier massaal naartoe. Sommigen nemen eigen emmers mee om toch vooral veel bessen te kunnen plukken’’, zegt eigenaresse Ceciel Aerts. ‘’Anderen wippen met de fiets aan en genieten op ons terras van alle bessenproducten.’’

Zeshonderd ton export

Een dikke achttien jaar geleden ontwikkelde Ceciel, samen met de lokale bakker, een vlaai op basis van blauwe bessen. Die scoorde meteen. ”Nog steeds stappen zoetekauwen hier speciaal voor deze taart af.” Rond theehuis en terras staan flink wat percelen om zelf blauwe bessen te plukken. Maar het areaal is nog niet vergeleken met de bijna negentig voetbalvelden die broer Wouter en zijn vrouw Monika beheren voor de professionele pluk. Jaarlijks leveren die velden tot wel zeshonderd ton blauwe bessen op. Al dat fruit gaat voornamelijk naar Engeland en Zweden. ”De bessen in onze supermarkten komen vooral uit Polen. Die zijn goedkoper. Onze bessen zijn duurder, maar kwalitatief veel beter. De Britten en Zweden eten dus betere bessen dan wij hier”, lacht Ceciel. ”Behalve dan bij ons, want voor onze producten gebruiken we onze eigen bessen.”

Vertrekpunt: Markt Sevenum
Afstand: Route Sevenum – 48 kilometer
GPS bestand: GPS bestand Route Sevenum

Benieuwd naar het hele artikel? Lees het in het streekgidsje Maas & Maasduinen, die bijgesloten is bij FietsActief 4-2018. Deze editie is te bestellen in onze webshop.

Route Maas & Maasduinen – Blauwe bes zoekt lekkerbek
2 (40%) 2 votes

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie