Route Roerdalen – Op zoek naar geluk in Roerdalen

0

Startpunt: Bezoekerscentrum Meinweg, Herkenbosch
Afstand: 37 km
GPS-bestand: Route Roerdalen
PDF Routekaart: Route Roerdalen
PDF Routebeschrijving: Route Roerdalen

Roerdalen – net onder Roermond – is al een super fietsbestemming met Nationaal Park de Meinweg, het beekdal van de Roer en verschillende dorpen en kastelen. Rijd je hier een route langs ‘geluksplekken’, dan wordt het nóg leuker. Misschien wordt er zelfs wat gelukkiger van.

Een dagje fietsen met manlief, mooi weer en een leuk fietsgebied: ik voel me al best heel gelukkig nog voor we vertrokken zijn. Maar de ‘geluksplekken’ waar we langs gaan fietsen beloven daar nog een schepje bovenop te doen. Onze zelfbedachte route begint eigenlijk bij de parkeerplaats van bezoekerscentrum Meinweg, maar wij gaan van start bij de fietsverhuur, een stukje verderop bij Vlodrop. Even fietsen regelen en hop, we steken al meteen de mooi meanderende Roer over, waar de gemeente Roerdalen naar vernoemd is.

Route Roerdalen

De Roer

De Roer – niet te verwarren met de industriële Ruhr – ontspringt in de Hoge Venen en stroomt via Duitsland ons land in: net even links van waar wij nu staan. Het riviertje mondt uit in de Maas bij Roermond (de naam van die stad komt ook niet uit de lucht vallen) maar kronkelt hier eerst nog even mooi langs leuke dorpen als Vlodrop, waar we dwars doorheen fietsen.

Aan de andere kant van het dorp komen we de eerste geluksplek van de route tegen: De Treurwilgen van de Kerkberg. Een mooi kapelletje met treurwilgen, dat uitkijkt op de ‘kerkberg’ van Vlodrop. Op deze heuvel stond al meer dan 1000 jaar geleden al een houten kerk. Het kapelletje is lief, maar niet oud: in de Tweede Wereldoorlog werd het verwoest, waarna de buurt de kapel opnieuw opbouwde. Aan het vakmanschap zie je dat het met liefde is gedaan, het fijne schilderwerk rond het wijwatervat is prachtig.

Het is een mooi plekje om even bij stil te staan, maar voor de gelukstips hebben we weinig geduld, merken we: een kwartier in stilte genieten is een beetje lastig als je net aan je fietsroute bent begonnen. Maar ik spreek wel even een wens uit als ik het wijwatervat aanraak. Het zachte ruisen van de takken van de treurwilgen heeft iets troostends.

Manlief zit inmiddels alweer op zijn fiets. Als we verder rijden voel ik me toch wel wat anders: opgeladen en verstild tegelijk. Het voegt echt wat toe. Al is het maar omdat we anders zo aan dit mooie plekje voorbij waren gefietst. We hadden misschien alleen even tegen elkaar gezegd: “O kijk, wat een schattig kapelletje” – om het daarna meteen weer te vergeten.

Kikkers en een kasteel

Over een zandpad door en langs het bos fietsen we naar een geluksplek bij Posterholt: De Aerdmannetjes van Kasteel Aerwinkel. Het kasteel is een plaatje: het werd gebouwd in 1854 door de Roermondse architect Pierre Cuypers (bekend van het Amsterdamse stationsgebouw). Sommige bomen in de Engelse landschapstuin zijn wel 150 jaar oud, met wat verbeelding het domein van goedaardige ‘Aerdmannetjes’.


Precies op het mooiste uitzichtpunt – het kasteel wordt omlijst door monumentale bomen – staat een simpel bankje zonder rugleuning. Handig, want al snel draaien we ons om voor het uitzicht naar de andere kant: vijvers vol kikkers en bloeiende waterlelies. We krijgen een complete kwaakserenade, hoe romantisch. Ook mijn man zit te genieten. “Weet je, ik heb nog nooit echt gezien dat kikkers hun wangen zo opblazen. Kijk daar, een heel kleintje!” Ik kijk naar de kikkers. En naar hem. Klein geluk.

Fietsen maakt gelukkig

Als we ons klaar maken om verder te gaan zoeft een enorme hemelsblauwe libelle langs – een zeldzaamheid. Een torenvalk vliegt een stukje mee wanneer we verder fietsen, als hij draait zie ik zijn vleugels prachtig chocoladebruin in de zon. Of we nu gelukkiger worden van al die geluksplekken of niet, we zijn wel enorm bewust van ons omgeving. En heel ontspannen: ik bedenk me kilometers dat we zijn vergeten de tips ter harte te nemen van de geluksplek. Ach, het zijn ook ‘gewoon’ mooie plekjes, al laat je alle opdrachten zitten dan nog doen de locaties wel iets met je, simpelweg omdat ze zo bijzonder zijn.

Langs boerderijen in het groen fietsen we naar een fietsbrug over de Roer, die hier prachtig slingert. In Duitsland is het riviertje op veel plaatsen gekanaliseerd, maar hier gelukkig niet. De Roer is flink opgeknapt sinds Duitse steenkolenmijnen het water jaren geleden flink vervuilden. Zelfs de zalm is hier gespot.

Natuurlijk vinden we bij deze brug een geluksplek: De Gelukspijlers van de Fietsbrug. ‘Fietsen maakt mensen gelukkig’, lezen we op het bord. Joh. We lezen verder: ‘Een hoog ‘zelfsturend vermogen’ is een basisvoorwaarde voor geluk.’ Het verdere verhaal vinden we wat vaag, maar hoe dan ook: de hele wereld lijkt wel samen te spannen om ons zo niet gelukkiger, dan toch zeker meer bewust te maken van ons geluk. Als we even verderop koffie drinken bij Oetspanning de Meuleberg zie ik op het bloempotje bij ons op tafel de tekst staan: ‘geluk is… niks te wensen hebben’.

Ultiem geluk

Next stop: De Windroos van het Kasteel. Alweer een kasteel, ditmaal het imposante Daelenbroeck in Herkenbosch, waar je ook een brasserie en hotel vindt. Het veertiende eeuwse woon- en jachtslot uit de 14de eeuw werd in de Tachtigjarige Oorlog belegerd en raakte daarna in verval, maar nu is het in volle glorie hersteld. De gelukstips laten we zitten – we hebben weinig zin om op zoek te gaan naar de windroos, want we staan net voor een heel bijzonder stuk van de route.

Bij de Boshut, de brasserie van het Meinweg bezoekerscentrum, drinken we ons nog even moed in (met koffie). We hebben een verraderlijk helling naar de Duitse grens voor de boeg. De Meinweg kent een flink hoogteverschil van in totaal wel 50 meter, opgebouwd uit drie terrassen. Rijn en Maas hebben hier lang geleden grond hebben opgestuwd en afgekalfd en ook aardverschuivingen vormen het landschap hier – en dat gebeurt nog altijd, de laatste was in 1992.

Het prachtig brede geasfalteerd pad gaat steeds lichtjes omhoog. De klim is niet heel zwaar, maar wel lang. Net als we het zat worden leidt de route ons rechtsaf (dat hebben we goed bedacht). En dan komt de beloning, want de route naar beneden is nog veel mooier. Een stevig zandpad slingert dwars door de natuur, langs heide, zand, plukjes hoog gras en loofbos. Het is hier ruig en wild, alsof we aan het wandelen zijn met de fiets.

We stappen even af om te genieten van deze bijzondere omgeving. Dit complete fietspad is onze ultieme geluksplek, besluiten we. En er staat niet eens een bordje bij. Al scheelt het wel dat we ‘m van boven naar beneden rijden, want de mensen die ons tegemoet komen zien er ietsje minder gelukkig uit…

Geluksplekken

Inwoners van Roerdalen nomineerden tweehonderd verschillende geluksplekken, waarvan er vijfentwintig werden geselecteerd door ‘geluksambassadeur’ Leo Bormans, schrijver van boeken als The World Book of Happiness, met wetenschappelijke inzichten over geluk uit 50 landen. Bij iedere plek vind je tips en opdrachten die je kunnen helpen een beetje gelukkiger te worden, gebaseerd op een grootschalig onderzoek van de Universiteit van Leuven (B) naar positieve interventies.

Tip

Nog meer geluk
De route is bewust wat korter gehouden, vanwege de klim in de Meinweg. Energie over of e-bike bij je? Verleng de route naar het westen met kasteel Montfort en de basiliek van Sint Odiliënberg. Hier liggen ook geluksplekken: een overzicht met kaart vind je op kleingelukuitroerdalen.nl, onder tips / downloads en folders.

Mediteren als The Beatles
Vlakbij Vlodrop-Station vind je een bijzondere geluksplek: het paviljoen in het vrij toegankelijke bospark van MERU, het wereldhoofdkwartier van de Transcendente Meditatie beweging. Het werd opgericht door de inmiddels overleden Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi, die Transcendente Meditatie leerde aan The Beatles.

Gasterij Geluk(t)
Bij Kasteel Aerwinkel vind je een brasserie in een van de bijgebouwen vlakbij de fietsenstalling. Open: vrij, za, zo 11.00-17.30 uur, schoolvakanties dagelijks 11.00-17.30 uur.
kasteelaerwinkel.eu

Startpunt: Bezoekerscentrum Meinweg, Herkenbosch
Afstand: 37 km
GPS-bestand: Route Roerdalen
PDF Routekaart: Route Roerdalen
PDF Routebeschrijving: Route Roerdalen

 

 

Heb je tips of opmerkingen over deze route? Laat het ons, en je medefietsers, weten!

Tekst & foto’s: Linda Korsten / Tekstbureau Link & co

Route Roerdalen – Op zoek naar geluk in Roerdalen
Beoordeel deze route

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie