Route Borgloon – Bloesem en fruit

0

Start: Tongersesteenweg, Borgloon
Afstand: 48,3 km
GPS BestandRoute Borgloon
PDF Routebeschrijving: Route Borgloon
PDF Routekaart: Route Borgloon

Na Tirol is het Belgische Haspengouw de grootste fruitstreek van West-Europa. In de lente zie je overal de witte en roze bloesems. In de zomer hangt het fruit zwaar van versheid aan de bomen.

Wit vuur

Elke tak aan elke boom is tijdens de lente in Haspengouw versierd met hagelwitte bloemen. Alle fruitbomen in de vele dalen zijn in wit vuur gezet door de bloesem. Bij de kersenbomen zijn de contouren soms roodroze omkranst. De bloesemblaadjes dwarrelen als sneeuw op de grond, waar ze opgaan in het witte tapijt dat steeds nadrukkelijker het frisgroene gras verdringt.

Fietsen door Haspengouw is een traktatie. De route begint in Borgloon, een charmant Belgisch dorpje op een plateau, waar het fruit door de hogere ligging nét even zoeter schijnt te zijn dan in de omringende dorpen. Maar misschien zeggen ze dat in elk dorp. Borgloon is een spil in het netwerk van knooppunten dat door de gehele streek is uitgezet. Verkeerd rijden is bijna onmogelijk, waardoor je zorgeloos kan genieten van al het moois dat de streek te bieden heeft. Zoals een weiland vol appelbomen in witte bloei, waar plots een zilverwit paard in draf verschijnt, argeloos, alsof het geen idee heeft van haar eigen schoonheid. Zonsopgang en -ondergang betoveren het gebied bijna elke dag opnieuw. In de ochtend hangen slierten mist tussen de bloesem, langzaam opgewarmd door de oranje-gele stralen van de zon. ’s Avonds kleurt de hemel purper of zelfs felrood en ligt over al dit wit een onvoorstelbare gloed, die geen mens onberoerd zal laten. Op de achtergrond sluimert voortdurend de zachte geur van bloemen, als een licht parfum.

Zomer

In de zomer is het overdadige wit verdwenen, net als de geur van de bloesem. Nu buigen de takken van de bomen onder het gewicht van het fruit. Donkerrode kersen, bijna paars van kleur, aardbeien die groter zijn dan in je dromen. Appels, peren, frambozen, vlierbessen. Dit is het fruit dat spoedig in grote houten kisten zal worden geladen die op de velden al opgestapeld staan, klaar om Europa te overspoelen. Op deze fruitkisten staat ‘Handle with care’. Dat doen ze hier, met hart en ziel. Het belang van fruit voor de streek is niet in woorden uit te drukken en de liefde voor fruit zie je overal in Haspengouw terug. Zoals aan het einde van weer een holle weg, waar een jong meisje in een schattig jurkje bakjes kersen verkoopt.

Op de fiets

Dwars door het veld loopt kilometers lang de Romeinse kassei, een fietspad zoals er maar weinig zijn. Keizerlijk wervelt hij zich een weg door al het groen en wit, slingerend tussen de appel-, kersen- en perenbomen. Heuvel op, heuvel af. Je kunt niet over de heuvels heenkijken, zodat je pas het land ziet dat erachter ligt wanneer je de top hebt bereikt. Soms volgt een prachtige, lange afdaling door een holle weg, geflankeerd door fruitbomen of -struiken. Een andere keer is het juist een afdaling door het open veld waar de wind rond je oren jakkert. Of langs een lang uitgerekt veld vol knettergeel koolzaad. Een felgele gloed straalt van de planten af, even waan je je in Zuid-Frankrijk. Geregeld springt voor je neus een konijn of een haas weg en boven de velden vliegen allerlei soorten vogels, zoals fazanten en kieviten, waarvan de laatste heel speels vliegt.

Kluiskapel

Langs de uitgestippelde route zijn een paar fraaie plekken om uit te rusten van de inspanningen. Zoals bij de Kluiskapel, een kilometer of tien buiten Borgloon. Daar liggen binnen een steenworp afstand zowel een authentiek fruitwinkeltje, het bekende fruitbedrijf Hellingenfort waar rondleidingen worden gegeven én de Kluiskapel zelf. Zondagen zijn voor de kapel goede dagen. Alle bedevaartgangers uit de wijde omgeving die naar Santiago de Compostella gaan, verzamelen zich dan hier voor vertrek. De Kluiskapel is gevuld met katholieke pracht. Een oude broeder loopt druk heen en weer tussen de mensen om hen de geschiedenis van de kapel te vertellen. Twaalf van de veertien kluizenaars die er hebben gewoond, kwamen uit Nederland. Ze woonden in de kluis die aan de kapel was bevestigd en stonden iedereen met hulp terzijde. Wanneer de boer ziek was, hielp de kluizenaar het land inzaaien. De zieken genas hij met homeopathische middelen. Goede mensen dus, die Nederlanders.

Tegenwoordig fietsen de Nederlanders vooral door de streek en ze bezoeken bijvoorbeeld het winkeltje van Karina, gelegen tegenover de kapel. In haar winkeltje verkoopt ze zelf verbouwd fruit, eigen confituren en stroop uit de stroopfabriek in Borgloon. Alles vers, eerlijk en zonder toegevoegde middelen. Ze zegt, in dat fijne Vlaams: ”We weten inmiddels toch wel allemaal dat we daar ziek van worden.’’

Vrijheid

Al die bomen, al dat fruit. Keurig in lange rijen opgesteld, zover je kan kijken, zover je kan fietsen bijna. Ze vormen een wereld waardoor je vrijelijk kan bewegen. Geen hek of prikkeldraad scheidt mens van fruit. In het veld tussen de appelbomen kun je je fietst neerzetten en even rondwaden door de zee van bloesems, en ’s zomers tussen al het verse, geurige fruit. De enige beperking is dat je het fruit niet mag plukken. Begrijpelijk, want wanneer elke bezoeker één appel zou nemen, zouden er duizenden kilo’s appels verdwijnen. Vandaar ook de slogan die af en toe op een groot bord tussen het fruit staat: ‘Respect voor ons werk is de toegangsprijs.’  Een toegangsprijs die het betalen meer dan waard is, want het gevoel van vrijheid is groot wanneer je tussen de rijpe kersen of aardbeien op een kleedje plaatsneemt of in de lente besluit jezelf neer te vlijen op het witte, oneindig lijkende bloesemtapijt.

Van bloei tot oogst

In april is Haspengouw een baken van bloesem. In juli zijn de aardbeien en kersen rijp en komen de frambozen volledig op smaak, net als de kruisbessen. Augustus is de tijd voor de pruimen, zwarte, witte en rode bessen en vroege appels. In de maanden september en oktober worden de peren en andere appels geplukt.

Het lijkt alsof iedereen in Haspengouw fruit verbouwt. Bij B&B Loonderhof in Borgloon bijvoorbeeld, daar schenken ze heerlijke zurige appelsap, van appels uit de eigen boomgaard en ze serveren confituur van eigen aardbei en vlierbessen.

Tip

In Sint-Truiden ligt het Sint-Agnesbegijnhof, door Unesco sinds 1998 beschermd. De Sint-Agneskerk die daar staat heeft veel prachtige muurschilderingen.

Praktisch

Informatie
Toerisme Borgloon, Stadhuis Markt z/n 3840 Borgloon, +32 (0)126 736 53
www.borgloon.be.

Fietsverhuur
Fietsen zijn te huur bij Toerisme Borgloon, reserveren is verstandig.

Horeca
B&B Het Loonderhof, Speelhof 6a Borgloon, + 32(0)127 411 84

Fruitbedrijf Hellingenfort voor rondleidingen, Helshovenstraat 16A Borgloon,
+ 32 (0)477 500 323, www.dikkekersen.be

Start: Tongersesteenweg, Borgloon
Afstand: 48,3 km
GPS BestandRoute Borgloon
PDF Routebeschrijving: Route Borgloon
PDF Routekaart: Route Borgloon

Heb je tips of opmerkingen over deze route? Laat het ons, en je medefietsers, weten!

 

Tekst Roman Helinski Foto’s David Peskens

Route Borgloon – Bloesem en fruit
Beoordeel deze route

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie