Yum, het is weer tijd voor asperge… fietsroutes!

0

Het is altijd even afwachten wanneer ze er weer zijn, maar àls ze er dan zijn… majmmie! Asperges domineren in Limburg vanaf april tot eind juni de menu’s van restaurants en thuiskoks. In Noord-Limburg worden ze veel geteeld en er is veel te zien en te beleven rondom de asperge – leuk voor een fietsweekend in het teken van ‘het witte goud’!

De kenmerkende borden met ‘asperges te koop’ wijzen vanaf begin april de weg. Alleen al via de veiling in Venlo gaan er jaarlijks 600 miljoen kilo asperges over de toonbank, maar eenzelfde hoeveelheid wordt ook nog eens aan huis verkocht. Noord-Limburg heeft een schrale zandgrond, daar groeien ze het beste. Vandaar dat je ze hier zoveel tegenkomt. De restaurants in de streek maken er traditionele gerechten van, bijvoorbeeld met ham en ei. Maar je komt ook steeds meer moderne smaakbelevingen tegen. Sterrenrestaurant Valuas in Venlo maakt er aspergekroketten van, Graanbranderij de IJsvogel heeft aspergelikeur en bij IJssalon Clevers in Grubbenvorst proef je zelfs asperge-ijs!

 

Aspergefietsroute

Het is de moeite waard de aspergefietsroute te rijden. Je maakt kennis met de teelt en je komt langs boerderijen waar asperges aan huis verkocht worden. De 39 km lange route is bewegwijzerd met bordjes ‘Aspergeroute’  Maasgaarden (zie hierboven). Je gaat van start in aspergedorp Grubbenvorst, waar je meteen het asperge-ijs kunt proberen. Daarna fiets je langs aspergevelden langs boerderijen en restaurants waar je de koningin onder de groente (de asperge natuurlijk) beter kunt leren kennen. Onderweg ontdek je ook een speciaal aspergemuseum in Noord-Limburg, gevestigd in Museum de Locht. Een mooie oude boerderij, waar je de gekste weetjes op het spoor komt. Wist je bijvoorbeeld dat de asperge oorspronkelijk uit Azië komt? Hier lees je er meer over! 

Aspergemarkt 

Plan je bezoekje zo dat je een van de leuke asperge-evenementen mee kunt pikken. Zoals de aspergefietsvierdaagse van 22 tot 25 mei, maar er zijn ook verschillende aspergemarkten en tentonstellingen. Op 10 mei is er een aspergemarkt in Arcen en op 19 en 20 mei is het tijd voor de Aspergefeesten in Grubbenvorst

Meer info: www.liefdevoorlimburg.nl

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.