Verrassende citytrip: de steden van Mecklenburg-Vorpommern

0

Goede musea, een schat aan cultureel erfgoed, vorstelijke gebouwen en maritieme flair. Schwerin, Rostock, Wismar, Stralsund, Greifswald en Güstrow in Mecklenburg-Vorpommern zijn verrassende steden voor een culturele stedentrip dichtbij. In 2018 extra bijzonder omdat Hanzestad Rostock 800 jaar bestaat.

Op 600 km rijden vanaf Utrecht wachten kuststeden Rostock, Stralsund, Greifswald en Wismar. Door hun strategische ligging aan de Oostzee floreerden deze plaatsen in de late middeleeuwen dankzij de handel over zee van Hanze-kooplieden. Vandaag de dag zie je er fraaie raadhuizen, kleurrijke koopmanshuizen en kathedralen met rode bakstenen gevels (baksteengotiek). Afwisseling troef: vlak buiten de steden fiets je zó een prachtig landelijk gebied in!

Greifswald

Alle steden laten zich onderling goed combineren: Stralsund ligt niet ver van het sfeervolle Greifswald. De stad heeft talrijke bezienswaardigheden zoals de Dom van Greifswald, de ruïne van het Eldena-klooster en de Museumhafen, met 50 historische schepen de grootste in zijn soort in Duitsland. Dit is ook de geboorteplaats van kunstschilder Caspar David Friedrich en zijn werken, behorend tot de romantische school, zijn te bewonderen in het Pommersche Landesmuseum. Hij is vooral bekend van zijn schilderijen van de krijtrotsen op Rügen.

Rostock 

De Hanze-historie wordt in 2018 groots gevierd in de 800-jarige universiteits- en havenstad Rostock. Zo staan de internationale Hanzedagen op het programma van 21 tot en met 24 juni 2018. Deze leuke stad aan de Warnow is een aaneenschakeling van pastelkleurige huizen, mooie marktpleinen zoals de Alte Markt met de Sint-Petruskerk naast monumentale gebouwen waaronder het gotische raadhuis. Wie meer wil leren over de cultuurgeschiedenis van de stad gaat naar het Kulturhistorische Museum Rostock. Moderne tegenhanger is de fraaie Kunsthalle Rostock, het eerste museum in de toenmalige DDR met hedendaagse kunst.

 

Schwerin

Een culturele stedentrip naar Mecklenburg-Vorpommern betekent ook kennismaken met residentiesteden, favoriet van hertogen en kunstenaars. Zo is Schwerin, stad van de zeven meren en een fraaie Altstadt, gelinkt aan onze eigen Wilhelmina en haar echtgenoot, prins Hendrik. Tijdens hun huwelijksreis in 1901 logeerden ze in het imposante Schloss Schwerin waar Hendrik als kind woonde. Schwerin hoort daarom bij de vorstelijke, 3000 km lange Oranjeroute die dit jaar 20 jaar bestaat. Een bezoek aan het sprookjesachtige eilandslot, ook wel het Neuschwanstein van Mecklenburg-Vorpommern genoemd, is een aanrader. Helemaal in de zomermaanden als de kasteeltuin het podium is voor concerten en opera’s.

Güstrow 

Slechts 60 km rijden vanaf Schwerin ligt de andere residentiestad: het charmante Güstrow, in het hart van het Mecklenburgs merengebied. In deze 30.000 inwoners tellende plaats komt de glansrijke periode van de hertogen tot leven in Schloss Güstrow uit 1558, een van de belangrijkste renaissancekastelen van Noord-Europa. Güstrow stond ooit bekend als Klein Parijs, maar heet sinds 2004 officieel Barlachstadt naar de expressionistische kunstenaar Ernst Barlach. Er zijn drie Ernst Barlach musea en de Barlach-sculptuur ‘Der Schwebende‘ – de zwevende – in de Dom is wereldberoemd.

Fietsen 

Negen afwisselende langeafstandfietsroutes leiden je langs de mooiste plekjes. De fietsroute Hamburg-Rügen
komt onder andere langs Schwerin en de Ostseeküsten Radweg leidt je langs Stralsund en Greifswald. Even de natuur in ter afwisseling? Ontdek het mooie eiland Usedom met de fietsroute Usedom Rundweg. In 42 km ontdek je de witte zandstranden en leuke badplaatsen, maar ook het groene achterland met de typische rieten daken en ongerepte natuur. Je vindt de route hier: https://www.off-to-mv.com/nl/radweg-usedom-rundweg 

Alle informatie ter voorbereiding van je citytrip vind je op: www.off-to-mv.com/nl/steden

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.