Een kijkje in de keuken van de Verspillingsfabriek (+routetips!)

0

Als fietser moet je ook goed en gezond eten. Maar sta je wel eens stil bij voedselverspilling? Jaarlijks gooien we in Nederland minstens 5 miljard euro weg aan voedsel. Dat kan ook anders. Je ontdekt het tijdens de open dag bij De Verspillingsfabriek in Veghel (en rijd meteen de leuke Kunstroute!).

Na een bezoekje aan de Verspillingsfabriek ga je vast anders tegen het voedsel aankijken dat je zelf verspilt. Nederlanders gooien nog steeds elke dag veel eten in de kliko: per jaar wel 41 kilo per persoon, omgerekend € 120,-. Het is een derde van ons voedsel. Het gaat al mis in de supermarkt: koop jij een tomaat met een plekje of een hele kromme komkommer? Vast niet, en je bent niet de enige. Elke dag blijven er zo heel veel rijpe en smaakvolle, maar ‘lelijke’ producten achter in de supermarkt. Maar ook bij leveranciers en veilingen.

Geredde groenten 

De Verspillingsfabriek maakt met die geredde groenten smaakvolle producten, zoals soepen en sauzen. Je vindt ze in de supermarkt, zo ligt de verse ketchup bij de Jumbo in het schap en de Barstensvol-soepen bij Emté. Hoe die soepen en sauzen gemaakt worden, kunnen je bekijken op 4 en 18 maart, tussen 11.00 en 16.00 uur. En natuurlijk wordt er geproefd en krijgen bezoekers tips voor thuis om voedselverspilling te voorkomen.

Top chefs

Bij restproducten denk je niet meteen aan haute cuisine, maar de recepturen voor de producten van De Verspillingsfabriek worden opgesteld door top chefs. Het assortiment bestaat uit hoogwaardige producten waaronder soepen, sauzen, ragouts, compotes en maaltijdcomponenten. Ook fijn: de producten bevatten geen conserveringsmiddelen en geen onnatuurlijke E-nummers. Het gebruik van zouten, suikers en verkeerde vetten is stevig verminderd of zelfs compleet verwijderd. Van het basisingrediënt wordt heel veel gebruikt met als resultaat lekkere en gezonde producten met veel smaak.

Leuke fietstocht: de Kunstroute

Combineer de open dag met de Kunstroute door het mooie Veghel en de omliggende dorpen. Onderweg geniet je volop van kunst en natuur. De 32.7 km lange route voert langs kunstwerken en beelden die verspreid staan in de regio. In de routebeschrijving staat steeds een korte uitleg over de werken, zoals de geschiedenis van de plaats of de betekenis van het beeld. Achter in de fietsroute zitten verschillende kortingsbonnen voor bijvoorbeeld een lunch bij Brownies & downieS of een gratis portie Old Amsterdam bij een wijntje of speciaal biertje bij café Marktzicht. De route is verkrijgbaar bij UITpunt Veghel (Markt 1) tegen een borg van € 7,50. Deze borg krijg je na het retourneren van de route terug. Niet helemaal wat je zoekt? Gratis te downloaden routes door Veghel en omgeving vind je hier: http://www.toerismeveghel.nl/fietsen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.