Nieuwe Nederlandstalige fietsgids over Vélodyssée

1

Fietsjournalist Bert Sitters heeft een Nederlandstalige gids over de Vélodyssée geschreven. De populaire fietsroute van 1200 kilometer start in het Bretonse Roscoff en loopt dwars door het binnenland van Bretagne naar het Baskenland op de grens met Spanje. De gids geeft praktische informatie over o.a. de verschillende etappes, accommodaties, toeristische trekpleisters en treinverbindingen.

Al in 2013 werd de Vélodyssée door de jury van de Fiets- en Wandelbeurs uitgeroepen tot ‘Fietsroute van het jaar’ – en niet voor niets. De Vélodyssée is een heel gemakkelijke route om te volgen. De hele tocht is bewegwijzerd en het overgrote deel is vlak. Ruim 80% van deze route gaat bovendien over autovrije paden.

 

Fietsen in Bretagne

Het Bretonse deel van de Vélodyssée start in de oude haven van Roscoff. Na een prachtige tocht door de Baai van Morlaix, gaat de route het bosrijke binnenland in, dwars door de Monts d’Arrée. Daarna fiets je langs het kanaal van Nantes, dat bestaat rivieren die door 238 sluizen aan elkaar gekoppeld zijn. De talrijke oude sluiswachtershuizen zijn vaak bloemrijk versierd. Een aantal van die huizen is onlangs gerenoveerd en kreeg een nieuw leven als restaurant, concertruimte of accommodatie, leuk om mee te pikken!

Historische stadjes in de Morbihan

Onderweg is ook de cisterciënzer abdij van Bon Repos absoluut een bezoek waard. Het Lac de Guerlédan is een perfecte plek om even uit te rusten. De historische stadjes in de Morbihan zijn al evenzeer een tussenstop waard: Pontivy, Rohan, Malestroit, Josselin met zijn imposante, hooggelegen renaissancekasteel, en Redon, een kruispunt van waterwegen. Na 385 km fietsen eindigt de Bretonse Vélodyssée in de stad Nantes, een schitterende beloning na deze bijzondere tocht. Vanaf Nantes gaat de route verder richting Zuid-Frankrijk, langs levendige historische steden als La Rochelle, Rochefort, Bayonne en de wereldhoofdstad van de wijn, Bordeaux.

Lezingen op de Fiets- en Wandelbeurs

De nieuwe gids wordt op de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht gepresenteerd. Bert geeft op 3 en 4 maart in samenwerking met het Frans Bureau voor Toerisme lezingen over de Vélodyssée om 12.00 uur in zaal 3. Ook Toerisme Bretagne is op 2, 3 en 4 maart aanwezig op de Fiets- en Wandelbeurs, bij stand 3C90. De Fiets & Wandelbeurs is dit jaar al geopend vanaf de vrijdagmiddag. Koop hier je entreekaartje met €2,50 korting in de online voorverkoop!

Meer info: Fietsrondje.nl

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Annemiek Julicher op

    Bedankt voor het leuke artikel over deze fietsroute. Vraag: waar is het boek van Bert Sitters te koop?
    Niet bij Bol.com, want daar kan ik het niet vinden.
    Annemiek