Deze zomer naar de Loir in plaats van de Loire?

2

Op steenworp afstand van de drukke Loire ligt de authentieke Vallée du Loir, een goed bewaard Frans geheim Hier kun je prachtig fietsen in een landelijk gebied, slapen op authentieke adressen en bijzondere locals ontmoeten. En ja, ook hier liggen mooie kastelen!

Fietsparadijs Vallée du Loir
Mooie fietsroutes, heerlijk stille weggetjes: hier kom je als fietser wel aan je trekken. De route V47 (320 km) – ‘Vallée du Loir à vélo’ – slingert vanaf de bronnen van de Loir door berg en dal slingert naar Angers, waar de route overgaat in het fietsnetwerk ‘La Loire à vélo’. Langs de hele route, die niet heel pittig is, vind je kleine bistro’s waar je lekker kunt eten en leuke ‘charmelogies’ om een overnachting in te lassen. Je zit hier in een stille hoek van Frankrijk, maar alle nodige voorzieningen (verhuur, reparatie) zijn aanwezig om je fietsvakantie soepel te laten verlopen. Het roadbook vind je hier. 

Authentieke kastelen
Ook in Vallée du Loir kun je volop genieten van historische monumenten, maar dan zonder de grote hordes toeristen. De meeste kastelen van de Vallée du Loir zijn nog altijd bewoond, dat maakt ze ook een stuk authentieker dan musea. Vaak zijn het de eigenaren zelf die je rondleiden en vol passie vertellen over de geschiedenis van hun bijzondere thuis. Zo wordt het kasteel van Le Lude, het grootste kasteel van de vallei, bewoond door een Belgische (Nederlandssprekende) gravin!

Fietsen door groen Frankrijk
Fijn voor tuinliefhebbers: de groene Vallée du Loir is bezaaid met bijzondere tuinen. Houd je meer van ruige natuur? Het Woud van Bercé is een van de mooiste bossen van Frankrijk. Tussen Tours en Le Mans en strekt dit eiken- en naaldbos zich uit over wel 5.400 hectare. Dit ‘Forêt d’Exception’ zou ooit deel hebben uitgemaakt van een enorm woud dat in handen was van Kelten – het stond 2.000 jaar geleden al bekend om de eeuwenoude eiken.

Charmelogies langs de Loir
In de Vallée du Loir vind je volop charmante logeeradresjes. Neem bijvoorbeeld Le Grand Moulin, een centraal gelegen achttiende-eeuwse molen langs de rivier de Loir, vlakbij een wijngaard (zie de foto’s hieronder). Het ligt midden in het dorp La Chartre sur le Loir met winkels en restaurants binnen handbereik. Ook leuk is Chambre d’hotes de la Roiserie, een klein hotel met zwembad in een zestiende-eeuws pand. Je logeert erin de schaduw van de klokkentoren van het dorp, vlakbij het kasteel van Grand Lucé en het bos van Bercé. In de Zoo de la Flèche kun je overnachten in een van de lodges van het park en zo de nacht doorbrengen in de nabijheid van grizzlyberen, wolven of met ijsberen. Scheelt weer een reisje naar Canada of de Noordpool. 

Meer informatie: www.vallee-du-loir.com

Deel.

Over de auteur

2 reacties

  1. route de val de loir spreekt mij erg aan heeft u voor mij de route
    met vriendelijke groet

    J.A.Reulen