Fietsroutes langs Tsjechische kastelen – met tips voor kasteelhotels!

0

In Tsjechië kun je mooi fietsen langs kastelen en landhuizen – maar wist je dat je in veel kastelen ook kunt blijven slapen? De perfecte afsluiter van een mooie fietsdag. Ideetje voor deze zomer!

Fietsroutes langs Tsjechische kastelen

Fietsen langs de Tichá Orliche in het Adelaarsgebergte: het Orlické fietspad bestaat uit 40 km kilometers goed onderhouden en verharde paden in een prachtige natuurlijke omgeving. Bossen, kristalheldere beekjes: je kunt je lol op in de de vallei rond de Tichá Orlice. In dit natuurpark vind je mooie uiterwaarden, een meanderende rivier en steile rotswanden. Het 15 km lange parcours vanaf Ústí nad Orlicí naar Letohrad is een aanrader voor kasteelliefhebbers: je komt langs een mooi uitkijkpunt bij de ruïnes van het gotische kasteel Lanšperk en je kunt de overblijfselen van de burcht Žampach verkennen.

Met de fiets door de rotsen van Adršpach: een tocht rond de betoverende Adršpach rotsformaties, een spectaculair gebied van bizarre rotsformaties en dichte bossen. De bewegwijzerde route leidt je langs de meest bijzondere plekken in een route van zo’n 20 km over rustige wegen. De tocht begint in het kleine stadje Teplice nad Metují en voert naar het middeleeuwse kasteel van Skály. Je kijkt er mooi uit over het Adelaarsgebergte en met mooi weer zie je zelfs de hoogste bergketen van het land, het Reuzengebergte.

Ohře fietsroute: op de fiets langs Tsjechische burchten, van Duitsland via West-Bohemen  naar Praag. Onderweg ontdek je een overvloed aan memorabele kastelen, zoals Cheb, Loket, Křivoklát en Karlštejn. De Eurovelo 4 fietsroute verloopt over een fietspad van bijna 100 km zonder grote stijgingen, grotendeels over een autovrij parcours. De eerste historische stad op de route, Cheb, betovert meteen met het goed bewaard gebleven gelijknamige kasteel. Via het beroemde kuuroord Karlovy Vary rijd je naar de stad Rakovník met middeleeuwse forten. Křivoklát is een van de oudste en belangrijkste middeleeuwse kastelen van Tsjechië. Karlštejn in het Boheemse Karstgebied is ook een pareltje. Het is het meest bezochte kasteel van het land! 

 

Ontdek het Boheems Paradijs: een waar fietsparadijs met een prachtig landschap, tal van elegante kastelen en een dicht netwerk van goed gemarkeerde fietsroutes. De Greenway Jizera leidt je naar de mooiste plekjes over een gemakkelijk toegankelijk fietspad. Het middelzware 16 km lange Hruboskalská fietspad is ook een aanrader: het begint bij de baden van Sedmihorky en neemt je mee naar een van de mooiste kastelen van het gebied, Hrubá Skála. Ook kom je langs de ruïnes van het gotische kasteel Wallenstein. De romantische 20 km fietsroute te nemen Sychrov is ook middelzwaar, maar niet te lang. Deze voert door prachtige dorpjes zoals Pěnčín en Svijanský Újezd ​​ naar Sychrov, waar je een mooi kasteel in Franse neogotische stijl. Hier kun je lekker uitrusten in het prachtige kasteelpark.

De mooiste kasteelhotels

Kasteel Sobotín vind je in het gelijknamige plaatsje, dichtbij het Jeseníky-gebergte: een beschermd natuurgebied. Dit charmante landhuis werd in de negentiende eeuw gebouwd. Het heeft een romantische uitstraling met een grote vijver en een natuurpark met exotische bomen en een fontein.Sinds een paar jaar is het een wellness hotel met goed restaurant en zelfs een eigen brouwerij genaamd Albert. 

  

Kasteel Jemniště vind je in Midden-Bohemen. Dit is echt een kasteel uit een sprookjesboek. Het werd in de achttiende eeuw gebouwd en is al eeuwenlang in handen van de oudste aristocratische familie van Tsjechië, de Sternbergs. De familie bewoont alleen nog de linkervleugel van het kasteel, de rest van het gebouw is te bezoeken. Je vindt er drie luxe appartementen waaronder een bruidssuite met open haard en antiek meubilair. Het eigen restaurant  werkt met seizoensgebonden producten en serveert traditionele Tsjechische gerechten. De dochter van de eigenaar, Izabela Sternbergova, heeft in het kasteel een eigen winkeltje met kleding en sieraden. Leuk: tijdens je verblijf krijg je de sleutel tot de kasteeltuin waar je kunt picknicken!

Chateau Herálec ligt midden in de natuur in de provincie Vysočina, waar maar liefst drie UNESCO-monumenten te bewonderen zijn. Dit vijfsterren boetiekhotel staat in de top 15 van ’s werelds beste en mooiste kasteelhotels. De romantische kasteeltorentjes en luxe designkamers zijn prachtig, maar de wellness behandelingen maken het helemaal af. Je vindt er een Zweedse kruidensauna, Finse sauna en een bubbelbad in de kasteeltoren – een superstek om bij te komen van een actieve fietsvakantie. In het 17e-eeuwse chateau is een Frans sfeertje te bespeuren: voor de spa behandelingen worden de natuurlijke producten van L’Occitane gebruikt en Chateau Herálec heeft de grootste Bordeaux wijncollectie van Tsjechië.

  

Chateau Liblice is een kasteel in hoogbarokke stijl, ten noorden van Praag bij de stad Mělník. Hier vind je naast luxueuze hotelkamers ook een wellness centrum, restaurant, zomerterras en wijnbar. Met mooi weer kun je een mandje met allerlei lekkers huren en in de kasteeltuin picknicken. De hotelkamers van Chateau Liblice zijn prima geprijsd: de historisch gemeubileerde kamers zijn te huur vanaf 80 euro per nacht. In de dependance zijn modern ingerichte kamers met uitzicht op het kasteel met nog een betere prijs: vanaf 60 euro per nacht.

 

Chateau Mcely ligt in de pittoreske omgeving van het Boheemse plaatsje Mcely, in de buurt van Praag. Dit vijfsterren hotel staat bekend om de uitstekende spa behandelingen. Alles is gebaseerd op de plaatselijke kuurtraditie en kruidengeneeskunde. Er is een natuurlijke zwemvijver en in het houten huisje worden ontspannende massages gegeven. Het kasteelrestaurant, Piano Nobile, is benoemd tot één van de beste restaurants van Tsjechië. 

 

Kasteel Radovesnice vind je in Midden-Bohemen, vlakbij de stad Kolín. Het barokke kasteeltje Radovesnice is prachtig ingericht en brengt je meteen in koninklijke sferen. Kamers zijn te huur vanaf 350 euro per nacht. Mocht je helemaal verliefd worden, dan kun je het hotel zelfs kopen: het staat te koop voor een slordige 4 miljoen euro.

Foto’s: Tsjechisch Bureau voor Toerisme – CzechTourism

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.