Op pad rond Fietsstad 2018: Houten

1

Houten is verkozen tot Fietsstad 2018. En niet voor het eerst: tien jaar geleden was het ook al prijs. Waarom is Houten zo bijzonder? Even lezen en daarna zelf op pad met de route die we voor je hebben uitgezocht!

Naast de uitkomst van de publieksenquête is voor de totstandkoming van de top 100 ook gebruik gemaakt van objectieve data, zoals de hoeveelheid fietspaden naast 50-kilometerwegen. Het is de tweede keer dat Houten de titel binnensleept: in 2008 mocht de Utrechtse gemeente zich ook al Fietsstad noemen. Sindsdien hebben ze hier niet stilgezeten. Zo werd bij station Houten een innovatief Fietstransferium gebouwd waar fietsers naadloos kunnen overstappen op de trein. 

Net een metronetwerk

Nog iets wat Houten maakt zo bijzonder maakt is de bewegwijzering: Fietsnet Houten. Die werkt een beetje als een metrokaart. Met behulp van 8 routes in verschillende kleuren kun je beter en makkelijker de weg vinden. Als fietser herken je meteen op welke route je je bevindt aan de gekleurde en genummerde routestickers op de lantaarnpalen. Bij elke kruising met een andere fietsnetroute is er een kaart om snel te kunnen zien waar je bent.  Lijkt op het knooppuntennetwerk, maar dan net even anders.

Fietsroute rond Houten

Zin om op pad te gaan in en rond Houten? We hebben een leuke route voor je gevonden: Fietsroute Houten en omgeving (56.33 km). Deze leidt je door het Kromme-Rijngebied met de landgoederen Niënhof en Wulperhorst. Je fietst ook langs kastelen en forten als Blikkenburg, Rhijnauwen, Rhijnestein en Beverweerd en je ontdekt het uiterwaardengebied de Steenwaard bij de rivier de Lek.

Benieuwd hoe jouw gemeente scoort? Kijk hier: https://www.fietsersbond.nl/fietsstadverkiezing-2018/hoe-scoort-gemeente/ 

 

Foto’s: Fietsersbond & Gemeente Houten

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Linda Korsten op

    De fietsroute waterlinie Utrecht hebben we weggehaald uit bovenstaande tekst, daar bleek veel mis mee te zijn!