Winters fietsen: buitenplaatsen rond het Naardermeer

0

Ook in de winter kun je (juist!) prachtig fietsen. Bijvoorbeeld met deze route van Natuurmonumenten langs de buitenplaatsen rond het Naardermeer. Extra mooi met de serene winterse stilte!

In ‘s-Graveland fiets je langs acht historische buitenplaatsen met prachtige landhuizen. Je rijdt ook over rustige weggetjes rond het Naardermeer, langs talloze vogels in de ondiepe plassen en de weilanden. Verrekijker mee en stap even af bij een van de vogelkijkpunten in de Hilversumse Bovenmeent.

De ’s-Gravelandse buitenplaatsen liggen op de overgang van het natte Vechtplassengebied en de schrale zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug. Vooraanstaande Amsterdammers kregen hier in de eerste helft van de zeventiende eeuw toestemming de woeste grond te ontginnen. Al snel ontdekten de rijke kooplieden de schoonheid van het landschap en bouwden ze er statige landhuizen met tuinen en parkbossen.

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

De route start bij Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, meteen een leuk plekje om even binnen te stappen. Iedere buitenplaats heeft een eigen karakter. Op de oude slingerende oprijlaan van buitenplaats Gooilust zie je bijvoorbeeld mooi het landhuis in en uit het zicht verschijnen en verdwijnen, een vondst van de toenmalige architect Zocher.

Fietsen rond het Naardermeer

Het Naardermeer was het eerste natuurgebied dat Natuurmonumenten aankocht. In 1904 wilde Amsterdam het Naardermeer volstorten met huisvuil. De natuurliefhebbers Jac. P. Thijsse en E. Heimans waren hier fel op tegen. Mede door hun protesten hebben ze het Naardermeer weten te sparen. In 1905 richtten zij de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten op, om het Naardermeer een jaar later aan te kunnen kopen.

Vogels kijken op de fiets

Het Naardermeer bestaat uit grote plassen met daaromheen moerasbossen en drassige weilanden met ondiepe plassen. Talloze vogels vinden hier voedsel en een rustige plek om te broeden, maar ook amfibieën en zoogdieren vinden hier een thuis. Je kunt er prachtig fietsen. Goed dat dit gebied is behouden!

Vogel hotspot Hilversumse Bovenmeent

Tegen het eind van de route kom je door de polder Hilversumse Bovenmeent, een bekende ‘vogelhotspot’. Natuurmonumenten heeft hier ondiepe plassen gegraven waar talloze vogels op afkomen. Vogelliefhebbers komen van heinde en verre om zilverreigers, lepelaars en andere zeldzame vogelsoorten te kijken vanaf de polderweggetjes en het kijkscherm. Volg het paadje naar het kijkscherm en je hebt goed zicht op de plassen met vogels.

Leuke restaurants aan Naardermeer en Vecht

Extra fijn in de winter: leuke plekjes om even op te warmen onderweg. Als je even een landweggetje inslaat (staat in de routebeschrijving) kom je uit bij Gasterij Stadzigt. Hier vind je landwinkel en een restaurant, waar in de winter binnen een gezellige houtkachel brandt. Alles is bereid met duurzame streekproducten Maak vanuit Stadzigt een korte wandeling naar uitzichtpunt De Muggenbult voor een mooi vergezicht over het Naardermeer.

Download de gratis fietsroute hier.

Beeld: Luce Vriens, Laurence Delderfield, Maurice Bergboer, Angeline Rijnsent, Ferry Siemensma, Wim Kluvers, Peter Huisman – Natuurmonumenten

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.