Winter op de Wadden: uitwaaien op Texel

0

Texel heeft in de winter een heel andere sfeer. Dag dagjesmensen, hallo verstilling. Nu pas proef je het echte Texel. Kilometers ongerept strand waar je nauwelijks een mens tegenkomt, prachtig natuurijs, bijzondere trekvogels én genoeg plekjes om je op te warmen. De strandpaviljoens zijn vaak ook in de winter open – de open haard staat aan!

Vogels spotten vanaf de fiets

Met een knooppuntenkaart kun je de mooiste routes uitzetten langs gebieden waar trekvogels te zien zijn. Vanaf november is het hier een komen en gaan van enorme aantallen goudplevieren, roze grutto’s, wintertalingen, toendrarietganzen en smienten. Goede plekken om vogels te spotten zijn de binnendijkse plassen aan de oostzijde van het eiland: Utopia, De Bol, Wagejot, Dijkmanshuizen, Ottersaat en De Petten. Bij springtij – twee keer per maand – heb je kans dat natuurgebied De Slufter volledig onder water komt te staan, een spectaculair gezicht.

Opwarmen met een Texels Juttertje

Steeds meer strandpaviljoens zijn het hele jaar open en heten hun gasten welkom met warme chocolademelk, een ‘Vuurtorenkoffie’ met rum of een Texels Juttertje. Ook lekker na een flinke fietstocht: een speciaal winterbier van de Texelse Bierbrouwerij, een stevige Noorderwiend (7,5%) bijvoorbeeld, of een Vuurbaak (5,5%). Bij Paal 9, Paal 17, Paal 21, Paal 28 en Paal 33 brandt de hele winter de (hout)kachel of de open haard en vul je je energie weer aan met een kop snert of een portie Texelse lamsbitterballen. Ook gezellige dorpen als Den Burg zijn in de winter extra knus en je vindt er goede restaurants.

  

 

 

 

 

Schaatsen op natuurijs

Als het kwik onder nul gaat is Texel sprookjesachtig mooi. Het ondiepe water in de eeuwenoude polder Waalenburg, het natuurgebied ten noorden van Den Burg, bevriest als een van de eerste. Schaatsen op natuurijs kan hier al vrij snel. Een prachtplek met grote ijsvlakten, langgerekte sloten, dijkjes en molentjes. Bij langdurige vorst kan ook geschaatst worden aan het Hoornderslag, tussen Den Hoorn en Paal 9, in een decor van besneeuwde duinen.

Voordeel via het VVV

Boek je wintervakantie via VVV Texel voor 15% korting, gratis Texelse pantoffels van echt schapenwol t.w.v. € 35,-. Wanneer je dit jaar nog boekt voor 2018 krijg je de bootkaart t.w.v. € 37,- gratis (retourkaart voor één personenauto met max. 9 inzittenden). Als je via de VVV boekt krijg je altijd € 175,- voordeel  op de leukste uitjes met de Texels Rondje Voordeelpas. Zie https://www.texel.net/nl/arrangementen

Kijk voor alle info over fietsroutes op https://www.texel.net/nl/zien-en-doen/sportief/fietsen/

Foto’s: o.a. Tessa Jol, Eric Wijnbeek, Jacob van Kraaikamp

Bewaren

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.