Route Milheeze – De stilte van de Stippelberg

0


Startpunt:
Parkeerterrein Natuurpoort Nederheide, Kaak 11, Milheeze
Afstand: 52 km
GPS Route: Route Milheeze
PDF Routekaart: Route Milheeze
PDF Routebeschrijving: Route Milheeze

Naar een berg kun je lang zoeken op de Stippelberg: de naam komt van de zandheuvels die als kleine stipjes in het bos liggen. De wijde regio is prachtig authentiek, met bijzondere oude dorpen. Perfect om terug te schakelen en het mooist in de herfst!

Als ik rond de middag een terrasje pik bij PUUUR Eten & Drinken in Gemert is het twintig graden. En dat in september. Ik zit met mijn ogen dicht te soezen in de zon als ik opschrik van een kopje koffie dat neer wordt gezet. “Ja, geniet er maar van!“ zegt de ober. “Het is de laatste mooie dag van het jaar. Eind van de week komt de temperatuur niet meer boven de dertien graden uit.”

Dat is ook precies de reden dat ik vandaag op pad ben. Ik had zin in een fietstocht, maar niemand wilde mee, dus ging ik ‘maar’ alleen. Stiekem ook wel weer eens lekker. Ik geniet van de weldadige rust en nip langzaam van mijn koffie, uitkijkend op het kasteel van Gemert en het kalme dorpsplein.

Vanochtend op de fiets was het ook al zo heerlijk rustig. Dat is ook waarom Boswachter Ellen Luijks mij dit gebied tipte. “Wat ik zo bijzonder vind aan de Stippelberg is de rust en de stilte hier. Je kunt er uren dwalen door het bos of over de heide zonder iemand tegen te komen. De kans op het zien van wild als reeën, vossen of hagedissen is daarom groot.”

Zoveel geluk had ik niet vanmorgen, maar ik was toch wel in mijn nopjes op de Stippelberg. Vanaf de fiets voelde het gebied heel verstild zo op deze herfstochtend. Tussen de kleurende herfstblaadjes in het bos braken banen zonlicht door die wel van goud leken.

De Stippelberg is een heel bijzonder natuurgebied met de kleine duintoppen. Natuurmonumenten werkt hard om die in stand te houden, vertelde Ellen. “Op de stippels in het westen zijn bomen verwijderd en is de openheid hersteld. Voor diersoorten als de nachtzwaluw is dit een goed leefgebied en ook insecten maken dankbaar gebruik van deze nieuwe stukjes gevarieerde natuur. Het zit hier vol graafbijtjes en mierenleeuwen. Die kleine natuur wordt te vaak ondergewaardeerd, maar is o zo belangrijk voor het geheel.”

Klooster en kasteel

En zo belandde ik op het terras in Gemert, via een fietstocht langs oude Brabantse boerderijen, dorpen en gehuchten. Ik stap weer op mijn fiets en rijd langs het kasteel van Gemert, aan de overkant van het plein. Het is een eeuw lang in gebruik geweest als klooster. Nu wordt het kasteelcomplex gerestaureerd en komen er appartementen, met aan de randen van het kloosterpark bijna 60 woningen.

Geen slecht plekje om te wonen, maar niet iedereen is er even blij mee. Want een zo uitgebreid kloostercomplex midden in een dorp is uniek erfgoed. Buiten het patersklooster met groot seminarie in het kasteel vind je op korte afstand ook nog een nonnenklooster, een 15de-eeuwse kerk met pastorie, een klein seminarie en een patronaatsgebouw. De kloosters worden begrensd door muren en grachten met kapellen, kloostertuinen en begraafplaatsen: een mooi geheel.

Ik fiets langs de kasteelpoort, een historisch gebouw aan een herfstig laantje. Het kasteel stamt uit de veertiende eeuw, maar Gemert werd al in 1249 genoemd als vrije heerlijkheid, met vermelding van ‘een Huis der Teutonen in Gemerthe’: een vestiging van de Duitse Orde. Dat waren kruisridders die kastelen hadden in Duitsland, Oostenrijk, Polen en de Baltische staten.

Het is een prachtig dorp, maar wat ik nog het leukste vind: iedereen groet je. Ik maak een praatje met een jong stel bij de kasteelpoort over een zwaan die echt even lijkt te poseren als ik foto’s maak. Gemert ligt in een hoek waar je niet gauw komt, ten oosten van Eindhoven, maar het is echt een ontdekking. De mensen die hier wonen hebben het goed voor elkaar.

Ik rijd terug naar Landgoed Nederheide via het dorpje Handel, waar ik even afstap bij Natuurinformatiecentrum De Specht. Hier leer ik dat de heuveltjes van de Stippelberg afkomstig zijn van de Peelrandbreuk, een breuklijn tussen twee aardplaten die voor allerlei natuurfenomenen zorgt. Hoogteverschillen bijvoorbeeld, maar ook opborrelend water. In Handel zie je bijvoorbeeld een ‘wonderbare’ bron, achter de kerk in het dorp. Dit zogenaamde wijstwater is heel ijzerrijk – en daardoor zo heilzaam was. Vandaar ook de roestbruine kleur, die ik even later zie bij de Peelse Loop.

Het is ook die breuklijn die zorgt voor de verschillen in begroeiing in het natuurgebied Stippelberg. Aan de westkant van de breuk groeien dennen, aan de oostkant vind je juist een vochtig gemengd bos met typische landgoedplanten als rododendron. Hier ligt een landgoed met landhuis, dat ook deel uitmaakt van het gebied.

Het bos is zo aan het eind van de dag helemaal opgewarmd door de zon. Het ruikt heerlijk zoet, bedwelmend haast, een geur zo duidelijk aanwezig dat ik het bijna kan proeven.

Adressen onderweg

• Natuurpoort Nederheide, Kaak 11, Milheeze, nederheide.nl
Een hotel, restaurant en grand-café met goede parkeervoorziening en informatie over de omgeving.
• PUUUR Eten & Drinken, Ridderplein 45, Gemert, puuurgemert.nl
Heerlijk en vers: dat wordt lastig kiezen uit de uitgebreide lunch-, hapjes- en dinerkaart.
• Natuurinformatiecentrum De Specht, Strijbosscheweg 51, Handel, despechthandel.nl
Ontmoetingsplek voor natuurvrienden: hier worden lezingen, buitenexcursies en tentoonstellingen georganiseerd.
• B&B De Twee Dochters, Heereveldseweg 80, Handel, Handelbedandbreakfast.nl
Sfeervol van buiten en luxe en strak van binnen; het is goed toeven in dit gastenverblijf in bedevaartsplaats Handel.
• Meer informatie: Natuurmonumenten, natuurmonumenten.nl/

Gemert kruidendorp

Gemert-Bakel noemt zichzelf de ‘Kruidentuin van Nederland’: je vindt er verschillende kruidentuinen. Kastelen hadden van oorsprong altijd een kruidentuin, zo ook in Gemert. De route komt langs Heerlijck Hopveld, de 3,5 hectare grote voorlichtingstuin van VELT (Vereniging Ekologische Teeltwijze): een leuk gebied om even rond te struinen met een kruidenwinkeltje, kruidentuinen, moestuinen en wijngaard. De hier geteelde kruidenthee Gemerts Kruidentuin is ook te koop (en te proeven) bij Koffie & Anders in Gemert.
Dagelijks vrij toegankelijk, di & za 9-13 uur zijn er vrijwilligers aanwezig, o.a. voor de verkoop van kruidenproducten.
Meer info: kruidendorp.nl, heerlijckhopveld.nl, koffieenanders.nl

Eerste geprinte fietsbrug ter wereld

Vlak boven Gemert verrijst in september de eerste 3D geprinte fietsbrug ter wereld. Een duurzaam alternatief, want er is minder materiaal nodig. Het 8 meter lange betonnen fietsviaduct is ontwikkeld door de TU/e en BAM Infra. De brug komt ter hoogte van de Lieve Vrouwesteeg over de Peelse Loop, als onderdeel van de Noord-Om, een nieuwe verbinding tussen de Boekelseweg en de N272. Even wachten nog voor je ’m mag testen: pas eind van het jaar wordt het gebied opengesteld. Check voor vertrek onderstaand site, voor wijzigingen in het routenetwerk!
visitbrabant.nl/nl/routes/fietsen


Startpunt: Parkeerterrein Natuurpoort Nederheide, Kaak 11, Milheeze
Afstand: 52 km
GPS Route: Route Milheeze
PDF Routekaart: Route Milheeze
PDF Routebeschrijving: Route Milheeze
Autonavigatie: N51 31.022 E5 47.035.

 

Route Milheeze – De stilte van de Stippelberg
2 (40%) 3 votes

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie