3x mooiste herfstroutes van Staatsbosbeheer

0

Staatsbosbeheer kent de bossen van Nederland op haar duimpje én ze hebben tal van gratis fietsroutes op hun site staan. We hebben ze gevraagd om hun allermooiste fietsroutes voor de herfst – en daar een eigen selectie van gemaakt, aangevuld met tips voor leuke plekjes om onderweg even op te warmen. Veel fietsplezier!

Fietsroute Texel – 28 km

© Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer

Ook de Wadden zijn prachtig in de herfst. Texel is bijvoorbeeld echt niet alleen mooi in voorjaar en zomer, dat ontdek je met deze route door Nationaal Park de Duinen van Texel. Buiten polders en duinen, wadden en Noordzee, heide en strand kom je hier ook veel bos tegen.

Het grootste deel van het Texelse bos bestond van oorsprong uit naaldbomen, maar Staatsbosbeheer is hier steeds meer variatie aan het aanbrengen. De loofbomen zorgen voor mooie herfstkleuren en op de grond zie je hier en daar paddenstoelen. Bij badplaats De Koog vind je nog veel naaldbos. Deze bossen zijn aangeplant om de woeste gronden in cultuur te brengen, maar worden nu vooral onderhouden om het achterland te beschermen tegen de zeewind. Fijn ook voor fietsers die hier mooi in de luwte kunnen rijden!

Fijn plekje om af te stappen om een hapje te eten: het knusse restaurant de Worsteltent, bij Hotel de 14 Sterren. Terug bij het startpunt kun je nog even binnenlopen bij Ecomare, om zeehondjes te kijken en te snuffelen in het leuke winkeltje.

Start: Ecomare, Ruyslaan 92, De Koog

De gratis routebeschrijving vind je hier

Fietsroute Utrechtse Heuvelrug – 74 km (Driebergen-Zeist)

© Gert-Jan Brandenburg, Staatsbosbeheer

Een mooie fietsroute langs statige landhuizen, stoere boerenhoeven en dichte bossen die prachtig kleuren in het najaar.

Bij Kasteel Sterkenburg waan je je even in de middeleeuwen. Dit is een van de ruim honderd landgoederen en buitenplaatsen ten zuiden van de Utrechtse Heuvelrug: de Stichtse Lustwarande. Landgoed Broekhuizen is met zijn slingerende paden, grote vijver en mooie doorkijkjes een van de beste voorbeelden van de Engelse landschapsstijl.

Verderop kom je door Austerlitz: oorspronkelijk gesticht als een Frans-Bataafs legerkamp van wel drie kilometer lang. Vandaar dat het centrum van Austerlitz nog steeds het rechte stratenpatroon heeft van een militair kampement. Je fietst ook door Maarn, Maasbergen en langs Leersum, genoeg mogelijkheden dus om even af te stappen. Ook in Driebergen zijn er veel plekjes te vinden om even op te warmen. Start: NS-station Driebergen-Zeist.

Tip: bij Kasteel Sterkenburg kun je overnachten, maak er meteen een compleet fietsweekend van!

De gratis routebeschrijving vind je hier

Rondje Vis en Duinen – 60 km (Den Haag)

© Celina Polane, Staatsbosbeheer

Sinds dit jaar beheert Staatsbosbeheer ook de recreatiegebieden van verschillende natuur- en recreatieschappen in Zuid-Holland. Op de site Heerlijk Buiten vind je mooie fietsroutes, zoals deze. Door natuur- en recreatiegebied Meijendel en de Wassenaarse Slag, langs de kust, visserij- en jachthavens en door de duinen.

Fijne plekjes om af te stappen onderweg: Muzee Scheveningen, hier kom je alles te weten over het leven in en op de zee – zo ontdek je hoe men leefde aan boord van een bomschuit. Bij Bezoekerscentrum Dunea leer je meer over Natuurgebied Meijendel. Vlakbij vind je het leuke pannenkoekenhuis Meyendel waar je even op kunt warmen bij de open haard! Startpunt: NS Den Haag Centraal of NS De Vink in Leiden.

De gratis routebeschrijving vind je hier

 

Foto op de homepage: © Janneke de Groot, Staatsbosbeheer

Bewaren

Bewaren

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.