Nieuwe fietsroute: de Romeinse weg bij Cuijk

0

Bijzonder: fietsen in het spoor van Romeinen. Helemaal leuk met de TimeTravel app, die je virtueel laat rondkijken in het Cuijk en Boxmeer uit de tijd van de Romeinen. 

Tussen Cuijk en Boxmeer is via knooppunten een fietsroute uitgezet langs de Romeinse weg, een langs de Maas die eeuwenlang in gebruik is gebleven. De weg leidde van Tongeren en Maastricht naar Nijmegen, de belangrijkste steden in die tijd.

Maasheggen fietsroute

De fietsroute is de Via Valentiniana genoemd, naar de Romeinse keizer Valentinianus, die hier ook geweest zou zijn. Panelen tonen je onderweg wat verdwenen is, zoals grafmonumenten bij Sambeek en een stenen brug bij Cuijk (zie de video van Spannende Geschiedenis hieronder). Zie je Romeinse vaandels langs de weg, of Romeinse helmen in het wegdek, dan fiets je op de Romeinse weg. Maar daarbuiten is het ook niet mis: dan rijd je door het landschap van de Maasheggen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Museum over de Romeinse tijd

Stap in Cuijk even af bij Museum Ceuclum om maquettes te zien van gebouwen die hier in de Romeinse tijd stonden, zoals een tempel en fort. Ook zijn er veel Romeinse voorwerpen te zien – heel bijzonder is een paar leren schoenen dat eeuwenlang in het water bewaard is gebleven!

Virtual reality app

Nog leuker is het natuurlijk om je voor te stellen hoe het hier geweest moet zijn in de tijd van de Romeinen. Het Buitenmuseum van Cuijk laat dat via een panelenroute zien. Virtueel een kijkje nemen in Romeins Cuijk en Boxmeer kan ook, met de TimeTravel app.

Download hier de gratis fietsroute: https://www.romeinseweg.nl/routes/

Bewaren

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.