De meest vorstelijke fietsroute van Duitsland

0

Langs de Oranjeroute lopen twee prachtige fietsroutes waar je van alles over het Nederlandse koningshuis kunt ontdekken. De ene route loopt van Nassau naar Bad Arolsen en de andere is een grensoverschrijdende route, die van Apeldoorn naar Lingen loopt. Je rijdt op beide routes door prachtige natuur. Leuk, als je er een paar dagen tussenuit wilt!

Al fietsend kom je tussen de Duitse stadjes Nassau en Bad Arolsen voortdurend connecties met het Nederlandse koninklijke huis tegen. En dat is niet vreemd. De vader des vaderlands Willem van Oranje werd immers in 1533 in Dillenburg geboren als graaf van Nassau-Dillenburg. Later erfde Willem het Franse prinsdom Orange en zo ontstond de naam ‘Van Oranje-Nassau’.
Als je van Nassau via Diez, Braunfels, Dillenburg en Siegen naar Bad Arolsen fietst, doemen regelmatig kastelen op. Het was in de burcht van Nassau dat de voorvaderen van de Oranjes het Huis Nassau stichtten. Hier vind je een geschilderde stamboom: bovenin prijkt kroonprinses Amalia, helemaal onderaan de stamvader, graaf van Laurenburg. De silhouetten van de burcht zijn al van verre te zien.

Tip: als je de tijd wilt nemen om al het moois te bekijken, maak de dagafstanden dan niet te lang. Want niet alleen de kastelen zijn de moeite waard, ook de natuur en de stadjes die je onderweg passeert. Dit dwingt je om wat langzamer te gaan fietsen, maar dat is helemaal geen straf: zo kan je alle schoonheid van de natuur nog beter opnemen.

De grensoverschrijdende route begint in Apeldoorn met het beroemde paleis Het Loo. Fietsend door de bossen en weilanden bereik je Diepenheim, waar de moeder van Prins Bernard heeft gewoond. Je gaat de grens over en bezoekt Lingen, een gezellig plaatsje met een uitgebreid winkelaanbod. Hier stichtte koning-stadhouder Willem III een universiteit. Ten slotte kom je in Bad Bentheim, een kuuroord waar koningin-regentes Emma haar zus bezocht. Na de inspanningen van het fietsen kun je daar lekker ontspannen in het wellnesscentrum of helemaal tot rust komen in de minerale baden.

Etappes

De Oranjeroute loopt over een lengte van bijna 3.000 kilometer langs plaatsen in Nederland en Duitsland die een historische band met het Nederlandse koningshuis hebben. Behalve de hier genoemde etappes kun je het grootste deel van de route ook langs andere bestaande langeafstandsroutes op de fiets afleggen.

Ontdek de vele vorstelijke highlights langs de Oranjeroute en kijk snel op de website.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.