Rust en ruimte boven de Rotte

0

Zo’n twee miljoen mensen wonen er met hun neus bovenop. Toch is het groene gebied boven de rivier de Rotte het best bewaarde geheim van Zuid-Holland. Ontdek de weidse polders, met hoge vaarten, dijken en zingende vogels.

Balancerend op één poot staat een grote Canadese gans onbeweeglijk tussen het hoog opgeschoten gras. Je herkent hem gemakkelijk aan zijn zwarte hals en kop. Zijn opvallende witte halsvlek weerspiegelt mooi in het roerloze water. Wat verderop schiet een fuut schichtig voorbij en maakt rimpels in de verstilde plas. Flauw zonnetje, warme kleuren. Wát een plaatje, wát een rust. En dat op nog geen vijf minuten van de snelweg. Fietsend over een smal dijkje neem je links, achter de groene polders, de moderne hoogbouw waar van de Rotterdamse binnenstad. Het geluid van de bumperklevers en overvolle trams lijkt hier lichtjaren verwijderd. Je hoort alleen wat meerkoeten die met elkaar kibbelen over de bouw van een nieuw nest. En het schelpengrind knarst tevreden onder je banden.

Koesteren en benutten

In dit gebied van oude polders heersen de rust en ruimte nog. Een combinatie die met een oprukkende stad alleen maar waardevoller wordt. Daarom willen bestuurders, bewoners en belanghebbenden de landelijke kenmerken behouden, koesteren en nog meer dan voorheen benutten. Om het groene gebied toegankelijker te maken, ontwikkelen de betrokken gemeenten, provincie, waterschappen, en natuur- en milieuorganisaties vijf groene routes die samen het zogenaamde Polderpad vormen. Via deze routes kun je straks ‘Van de Rotte naar de Schie’ wandelen en fietsen. En onderweg leer je vier historische droogmakerijen kennen, onder meer bij bankjes met ‘verhalen van toen’. Op sommige plekken zijn de initiatiefnemers al begonnen om stadsparken, bossen en polders met elkaar te verbinden. Voor veel andere locaties liggen de plannen nog op de tekentafel. Maar ook nu al kun je de rust en ruimte van het gebied ontdekken. FietsActief stippelde een ruim 60 kilometer lange tocht uit, die je vrijwel volledig door het groen voert. Slechts een klein deel loopt door het noorden van Rotterdam – handig als je bij het Centraal Station wil starten – en volgt vanaf daar de slingerende Rotte, het riviertje dat de havenstad zijn naam schonk.

Holland in notendop

Stap je bij het gehucht Zweth op de fiets, dan steek je vanaf daar direct de historische Schie over. In 1389 gaf graaf Aalbrecht van Beieren Delft toestemming om een verbinding te maken met de Merwede, nu de Nieuwe Maas. Op die manier kon de Prinsenstad zijn eigen Delfshaven stichten. Daardoor was Delft voor zijn handel niet meer afhankelijk van de jongere nederzettingen Rotterdam en Schiedam. Aan de andere kant van het kanaal duik je direct de polders van Midden-Delfland in. Kort daarna fiets je over smalle weggetjes langs slootjes, knotwilgen, een molen en wat oude boerderijen. Holland in een notendop. Midden-Delfland ontleent zijn naam overigens aan een van de oudste waterschappen van ons land, het hoogheemraadschap dat al in 1300 werd opgericht. Dat de Zouteveense polder door inklinking meters lager ligt, merk je als je aan het einde van de slingerende landweg steil omhoog de dijk op fietst. Iets verder ligt een oud gemaal, dat nu onderdeel is van B&B Rechthuis van Zouteveen, ooit een landelijke herberg. Je logeert er pal aan de Vlaardingsevaart, dat je iets verder via het fietsveer oversteekt.

Startpunt: P naast P van Restaurant ‘Aan de Zweth’, Rotterdamseweg 480 te Schipluiden.
Afstand: 65 km
Route: Route Schipluiden

Lees het volledige artikel van de route Schipluiden in het nieuwe nummer van FietsActief. Bestel deze direct in de webshop, zonder verzendkosten.

Rust en ruimte boven de Rotte
Beoordeel deze route

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie