Familievriendelijk Brixental

0

Wil je eens plannen maken voor een gezinsvakantie voor jong en oud, dan hebben we de ideale bestemming: het Oostenrijkse Brixental. Vanuit Kirchberg, Brixen en Westendorf kun je de Oostenrijkse bergen beklimmen met een e-bike. Eenmaal boven vind je van alles voor elke leeftijdscategorie.

‘’Weet je dat de eerste Nederlandse toerist Kirchberg al in 1958 bezocht? Inmiddels zie ik hier nu de derde generatie Nederlanders, soms zelfs met elkaar’’, vertelt vijftiger Petzi Wummerl uit Kirchberg. Ze zit op een bankje in de Kneipp Anlage van het Spertental, een soort gezonde bronwaterspeelplaats voor jong en oud in een zijdal van het Brixental. ‘’De lokale skikampioen Toni Sailer heeft het toerisme na de jaren vijftig een enorme boost gegeven, want hij zorgde ervoor dat er betere skischolen kwamen’’, legt Petzi uit. ‘’Het toerisme heeft ons inmiddels veel welvaart gebracht, al is het leven natuurlijk ook flink veranderd. Als kind haalde ik verse melk op de boerderij van de buren, en nu uit de supermarkt. Maar aan de andere kant: anders hadden we ook niet zulke mooie voorzieningen gehad, zoals deze Kneipp Anlage. Hier laaf ik me aan de natuur en het water.’’

Heel geliefd

Volgens Bettina Hechenberger van het toerismebureau Kitzbüheler Alpen komt ongeveer een kwart van de bezoekers uit Nederland. In totaal worden er jaarlijks zo’n 1,5 overnachtingen geboekt in het Brixental. Zo’n 900.000 bedden zijn ’s winters bezet en zo’n 600.000 ’s zomers. Bettina: ‘’De topmaand is augustus. Rustzoekers hebben het in juni, juli of begin september het meeste naar hun zin.’’ De bergen trekken. Om te wandelen en zeker ook om te fietsen, want er zijn veel fietsroutes bewegwijzerd. Ze lopen vaak over langlaufloipes, wandelpaden of smalle skipistes. De laatste paar jaar zet de regio flink in op e-biken. Het is in korte tijd een groot succes geworden, dus heel wat hotels en fietsverhuurders hebben Kalkhoff-fietsen aangeschaft. Deze geven je net een fijn zetje, al moet je beslist ook zelf je best doen. Vooral bij de rode, wat heuvelachtige routes. Het leuke is dat je er een kinderaanhanger bij kunt huren als je met de hele familie op pad gaat. Het Brixental is namelijk zeer kindvriendelijk. Zelden zoveel trampolines, schommels, wipwappen, zandbakken, springkussens en zwemgelegenheden op de vierkante kilometer geturfd.

Lees het volledige reisverslag in het nieuwe mei-nummer van FietsActief. Bestel deze direct in de webshop, zonder verzendkosten.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.