Inpakken & wegwezen: vijf vouwfietsen vergeleken

0

Het blijft een opvallend gezicht: een volwassen fietser op een kinderfiets met een extra hoog stuur en zadel. Kleine wieltjes natuurlijk en vaak het stuur net iets te dichtbij. Maar met een goede reden: een vouwfiets rijdt stukken beter dan geen fiets.

De inklapfunctie van een vouwfiets is, uiteraard, bedoeld om hem klein op te bergen en mee te nemen. Er bestaan normale fietsen met een deelbaar frame, zoals de Koga-tandem die ingeklapt net kort genoeg is om achterop een auto te vervoeren. Dat noemen we geen vouwfiets. in deze test bekeken en bereden we handige fietsjes die zich in een handomdraai laten omtoveren tot een compact en draagbaar pakket. Ook beschouwen we de spagaat waarin ze zich bevinden. Het ontwerp is namelijk altijd een compromis tussen rijeigenschappen en het ingevouwen formaat. Maar ook tussen klein opvouwen en de kosten. Elke vouwfiets heeft kleinere wielen dan normale en is korter en lager dan een gewone fiets. Voor een passende fietshouding zijn een lange zadel- en stuurpen nodig. Een beetje langer voor een grote vouwfiets tot enorm lang op een minifietsje. Dat levert het authentieke vouwfiets-gevoel op: je zit hoog, droog en een tikje instabiel.

Benieuwd naar ons oordeel? Lees het hele artikel in de nieuwste FietsActief, te bestellen via deze link.

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.