Innovation & Production Center Gazelle krijgt energiezuinig A-label

0

Slim ontwerp en nieuwe installaties zorgen voor energiezuinige fabriek

Koninklijke Gazelle maakt werk van duurzaamheid. Natuurlijk stimuleert Gazelle mensen zo veel mogelijk te kiezen voor de fiets in plaats van ander, belastend vervoer. Sinds deze maand heeft het vernieuwde Gazelle Innovation & Production Center in Dieren energielabel A. Dat is mogelijk door het slimme ontwerp en het gebruik van energiezuinige installaties.

Rijksmonumenten als het Innovation & Production Center zijn niet verplicht om in het bezit te zijn van een energielabel. Toch heeft Gazelle er heel bewust voor gekozen om voor het allerhoogste niveau te gaan. De A-klasse houdt in dat de fabriek zeer energiezuinig is. Voorafgaand aan de verbouwing en nieuwbouw zat de fabriek van Gazelle nog in de onzuinige G-klasse. Gazelle wilde dat beslist anders zien.

Architect Anton Bronsvoort verbond het monumentale deel van de fabriek met de nieuwe hal. Hij plaatste als het ware een stolp over het gebouw. Twee monumentale gevels kwamen daaronder, wat zeer energiebesparend werkt. De gevels aan de buitenzijde werden bijgewerkt op een manier dat het authentieke karakter van het fraaie Gazelle-gebouw gewaarborgd bleef en de isolatiewaarde aanzienlijk verbeterde.

Daarnaast zijn in de installatietechniek maatregelen getroffen om het gebouw energiezuiniger te maken. Voor de verwarming van het kantoor en de nieuwe bedrijfshal wordt nu gebruik gemaakt van duurzame warmteopwekking. Dat gebeurt met een warmtepompinstallatie. Voor de ventilatievoorziening zijn luchtbehandelingskasten geplaatst die zorgen voor warmteterugwinning. De retourlucht die naar buiten gaat warmt de verse toevoerlucht op.

De spreekzalen, vergaderruimtes en kantoren beschikken over een ventilatie-indicutiesysteem dat is aangesloten op de speciale warmte-installatie. Per zone en ruimte kan de temperatuur bepaald worden, afhankelijk van de wensen van de gebruikers. In de nachtelijke uren gaat de thermostaat in de gehele fabriek omlaag, zodat er geen energie wordt verspild. Speciale meters signaleren afwijkingen in energiestromen in een vroegtijdig stadium.

Het Innovation & Production Center maakt in het kantoordeel gebruik van verlichting die ingeschakeld wordt met behulp van een aanwezigheidsmelder. Onder meer bij de sanitairvoorzieningen, in de gangen en op het buitenterrein branden energiezuinige LED-armaturen. In de magazijnen is een slim lichtregelsysteem geïnstalleerd dat de lichtproductie tot 10 procent dimt als er geen mensen of heftrucks in het desbetreffende gangpad te vinden zijn.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.