Grootste fietsonderzoek ooit gaat maandag van start

0

Al 28.000 Nederlanders ingeschreven voor Fiets Telweek

Op 14 september start Nederlands grootste fietsonderzoek ooit. Voor het eerst worden alle fietsbewegingen in kaart gebracht die fietsers maken. Het onderzoek duurt een week, waarbij zoveel mogelijk fietsers worden opgeroepen mee te doen. Inmiddels hebben zich meer dan 28.000 deelnemers aangemeld. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om het Nederlandse fietsnetwerk te verbeteren.

Speciale app
Voor het onderzoek is een speciale app ontwikkeld: de App de Fiets! app. Deze app meet welke routes fietsers fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. Fietsers nemen deel aan het onderzoek door de gratis app te downloaden in de App store en Google Play. Onder de deelnemers worden 20 Batavus fietsen verloot.

Breedgedragen onderzoek
Het fietsonderzoek is tot stand gekomen dankzij een unieke samenwerking van diverse partijen. Naast  Nederlandse provincies, gemeentes en stadsregio’s werken ook de Nederlandse Fietsersbond, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Bredase hoger onderwijsinstituut NHTV mee aan de ontwikkeling en verwerking van het onderzoek.

De Fietsersbond wil met zijn bijdrage aan de Fiets Telweek meer kennis opbouwen over waar de Nederlandse fietser nu precies fietst. Adjunct-directeur Saskia Kluit noemt de cijfers cruciaal om een schaalsprong in het fietsbeleid te bewerkstelligen. “Als we weten waar fietsers rijden en waar ze vertraging ondervinden, kunnen we gericht actie ondernemen om die fietsroutes te verbeteren.”

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.