Route Giethoorn – Door de stilte naar het café

4

Giethoorn
Startpunt: Zuideinde
Afstand: 60.5 km
GPS-bestand: Route Giethoorn
PDF Routekaart: Route Giethoorn
PDF Routebeschrijving: Route Giethoorn

De kop van Overijssel bestaat uit gras, riet en water, stilte, rust en ruimte. Midden in dit stille land liggen Giethoorn, Blokzijl en Vollenhove. In en bij deze plaatsen selecteerde FietsActief de leukste café’s voor een stop. Fanfare, De Moespot en Geertien: drie historische café’s-met-een-verhaal.

Dorpen die meer met het water leven dan Giethoorn zijn in Nederland op de vingers van één hand te tellen. Tot niet eens zo heel lang geleden ging alle vervoer hier over de Dorpsgracht. Het vuilnis wordt nog altijd per boot opgehaald, te zien aan de zakken huisvuil die aan de oever klaarliggen. Langzaam glijdt een houten rondvaartboot, type punter, door de gracht. Een metalen stem vertelt de toeristen aan boord over ‘les bateaux en bois’. Ieder Gieters huisje – de meeste neigen naar kabouterformaat – staat op z’n eigen eilandje. De bruggetjes zijn haast niet te tellen, of je moet wel heel graag willen. Dat geldt ook voor de toeristen – in overgrote meerderheid Aziaten – die zich over het smalle voet/fietspaadje naast de Dorpsgracht dringen. Wil je Giethoorn zien in plaats van hordes toeristen die Giethoorn willen zien, zorg dan dat je er vroeg bij bent.

Route Giethoorn

Turks Fruit

Vanaf half elf of elf uur kun je in café Fanfare terecht voor een kop koffie. Dit café van uitbaters Arie Willem en Natasja Vermeij is bekend tot in het verste oosten van Azië. Arie Willem: ‘Dan komen hier Japanners of Koreanen binnen met een reisgidsje dat voor ons natuurlijk onleesbaar is, maar dan zie je wel in ons Latijnse schrift ‘Fanfare’ staan. Eind jaren vijftig werd het café vernoemd naar de beroemde film van Bert Haanstra. Fanfare was niet alleen een van de eerste Nederlandse speelfilms maar, na Turks Fruit, ook de best bezochte ooit. Het verhaal over twee concurrerende muziekkorpsen trok in 1958 2,5 miljoen mensen naar de bioscoop. Een groot deel van de scènes werd opgenomen in het Gieterse café Waaijer. Voor de prèmiere ondernam ‘vrouw Waaijer’ de lange reis naar het Amsterdamse Tuschinski, alwaar Bert Haanstra haar aanraadde de naam van haar café in Fanfare te veranderen. Een advies dat ze graag opvolgde en waar ze geen spijt van kreeg. Een uitgebreide hoeveelheid parafernalia aan de wanden van Fanfare herinnert aan de roemruchte film.

Oude zeewering

Fietsen in Giethoorn is niet eenvoudig met zoveel tegenliggers en de enorme hoeveelheid smalle bruggetje. Fietsen buiten Giethoorn kan niet beter. Er zijn velden met koeien of maïs, rietlanden met kleine windmolentjes, er zijn lage wolken, grote waterplassen met boten, vaartjes links, rechts, voor en achter, sloten met waterlelies en vooral is er een oorverdovende stilte. Een gemaaltje in een van de sloten laat een piepklein waterstraaltje door. Onbegrijpelijk wat een herrie zo’n paar druppels kunnen maken als er verder in de verste verte niets te horen is. Wie zich in Giethoorn afvroeg of de huisjes nog kleiner en de paadjes nog smaller zouden kunnen, vindt het antwoord in Belt-Schutsloot. Het antwoord is ja, hier is het ze gelukt. Wat helaas niet is gelukt, is de oogpijnigende witte stacaravans aan de waterkant van de Kleine Belterwijde te verbergen achter de rij kleine huisjes.

Oude zeewering

Dan volgen het rustige Sint Jansklooster en een prachtig fietspad over de dijk van de oude Zuiderzee. Restanten van de oude zeewering steken nog boven het water uit. Maar veel zee is hier niet meer, aan de overkant van het smalle water ligt nu de Noordoostpolder. Vollenhove met z’n terrasjes en haven aan de voet de kerk is gezellig. In de 17e eeuw was Vollenhove een bolwerk van Overijsselse adel. Het stadje is het waard om even rond te struinen. Mooie rustpunten zijn landgoed Oldruitenborgh, de restanten van kasteel Toutenburgh en de tuinen van havezate Marxveld. Maar bewaar je dorst nog even tot je in Moespot bent.

Hare Majesteit

In 1852 begon de overgrootvader van Reinier Belt een klein café aan de voet van de zeedijk in het buurtschap Moespot. Belt, de huidige kroegbaas van De Moespot, herinnert zich dat zijn grootmoeder vertelde dat ze bij westerstorm de achterdeur niet kon gebruiken omdat de golven tegen de achtergevel sloegen. Op deze zomerse dag ligt het cafeetje vredig tegen de groene dijk aan. Al net zo vredig is het in het huiskamercafé zelf, waar Belt aan de stamtafel geduldig op klanten zit te wachten. Belt kan bogen op een gevarieerde klantenkring: van bekende acteurs tot fietstoeristen, van buurtbewoners tot de leden van de Hengstenvereniging-zonder-hengst die één keer per jaar in De Moespot bijeenkomen. ‘Ik zeg wel eens,’ zegt Belt, ‘iedereen is hier al geweest, behalve Hare Majesteit.’

Sanseveria’s

Voorbij Moespot is het land weer leeg en stil. Daken met riet, blauwe overalls aan waslijnen en vette ganzen die op omheinde stukjes grond rondscharrelen: dat is het beeld. Aan Blokzijl, ook een levendig oud Zuiderzeestadje, is de rijkdom als handelsstad in de Gouden Eeuw nog goed af te zien. Vooral rond de grote havenkom rijgen de trap-, hals- en klokgevels zich aaneen. Blokzijl was ook een belangrijke overslagplaats: hier werd lading (vooral veel turf) van kleine binnenschepen overgeheveld op zeewaardiger schepen die de golven van de Zuiderzee konden trotseren. Toen veel schippers de belasting die daarop werd geheven beu waren, weken ze uit naar het buurtschapje Muggenbeet. Waar schippers zijn, moet ook drank geschonken worden, dacht een Muggenbeter boer dus opende hij in 1825 een tapperij aan de Wetering, de doorgaande vaart voor de turfschippers. Deze zaak heet nu niet alleen Geertien, naar de waardin die het van 1920 tot 1973 dreef, het ademt ook de sfeer uit de jaren van Geertien. Achter de gehaakte gordijntjes prijken sanseveria’s, kaarsen staan op omgekeerde schoteltjes op tafel, in de opkamer passen nog altijd niet meer dan vier gasten tegelijk. Ook wat sluitingstijd betreft houden de huidige uitbaters een traditie in ere. Vaste sluitingstijden kende waardin Geertien niet en kent café Geertien ook nu niet. En wat is er mooier dan na een dag fietsen langs café’s-met-een-verhaal lekker te blijven hangen om de verhalen te horen die sterker worden naarmate de avond vordert? In Muggenbeet kan het. Je kunt er zelfs blijven slapen.

Nederland in Nederland

Het zijn mooie stadjes en dorpjes waar je op deze fietstocht langskomt. Het meest bijzondere is Nederland: negen huizen aan een vaartje temidden van rietvelden. Het plaatsnaambord – ook bijzonder, want met oranje letters – werd om de haverklap gestolen, vertelt Jacob de Lange die op zijn erf riet aan het bijeenbinden is. ‘Soms hadden we jaren geen bord. Werd er een nieuw geplaatst, was het na een dag weer weg. Nu is het het best beveiligde plaatsnaambord van heel Nederland. Het is verankerd en er zit beton in de palen. Ons bord nemen ze niet meer mee.’

Praktische informatie

• Wij startten onze tocht en huurden onze (fijne) fietsen bij Jachthaven Vos, die ook e-bikes verhuurt. Jonenweg 1, Giethoorn, tel. 0521 362 184 / 06 – 5348 9058, www.jachthavenvos.nl. Huurprijs per dag va. € 9,50, e-bike € 19,50.
• Fanfare, Binnenpad 68, Giethoorn, 0521 36 16 00 www.fanfaregiethoorn.nl; geopend ma-vr va. 11.00, za/zo va. 10.30 uur.
• De Moespot: Moespot 17, Vollenhove, tel. 0527 241 310; geopend ma t/m za 09.30 – 21.00 uur.
• Geertien, Muggenbeet 3, Blokzijl, Tel. 0527 291 245 www.geertien.nl; geopend t/m augustus dagelijks va. 10.00 uur, va. september woensdag gesloten.
• De Otterskooi, Dwarsgracht 54, Giethoorn, Tel. 0521 361 474, www.otterskooi.nl. Open: dagelijks va. 09.00 uur.

Tip

Iets minder oud dan de andere drie maar net zo goed een stop waard is café-restaurant De Otterskooi, aan de Dwarsgracht in het buitengebied van Giethoorn. Met een pracht van een terras. De Otterskooi verhuurt ook fietsen, kano’s en fluisterbootjes.

Giethoorn
Startpunt: Zuideinde
Afstand: 60.5 km
GPS-bestand: Route Giethoorn
PDF Routekaart: Route Giethoorn
PDF Routebeschrijving: Route Giethoorn

Heb je tips of opmerkingen over deze route? Laat het ons, en je medefietsers, weten!

 

Deel.

Over de auteur

4 reacties

  1. Vandaag de route gefietst, mooie afwisselende route langs het water, door de weilanden, en door dorpjes. We hebben genoten. Voldoende bankjes om eens op te steken. Kanttekening doordat je in Giethoorn over de brugjes gaat rekening houden dat het soms erg druk kan zijn. Wij fietsen nu buiten het vakantieseizoen dus het viel nog mee.

  2. Een leuke afwisselende route voor het voor- en/of najaar in een prachtige waterrijke omgeving. Deze route, vanwege de smalle paadjes in Zuideinde, Giethoorn en Belt-Schutsloot, beslist niet gaan fietsen in zomer of op een warme dag. Er zijn dan teveel wandelende toeristen en fiesers. Uitermate geschikt op een nazomerse “oude wijvendag”. Voldoende rustplaatsen op gehele route aanwezig.

  3. Vandaag de route gefietst, mooie awesiselfnde route langs het water, door de weilanden, en door dorpjes. We hebben genoten. Voldoende bankjes om eens op te steken. Kanttekening doordat je in Giethoorn over de brugjes gaat rekening houden dat het soms erg druk kan zijn. Wij fietsen nu buiten het vakantieseizoen dus het viel nog mee.

  4. Zaterdag 22-08-15 de route gefietst, mooie route langs het water, door de weilanden, en door dorpjes. We hebben genoten. Voldoende bankjes om eens uit te rusten. En we hadden heel mooi weer 26 graden. Wij hebben de GPS route gefietst. Super leuk.