Typisch Texel – Route Den Burg

0

Zoals het een goed Waddeneiland betaamt, heeft Texel prachtige duinen. Maar ook andere typisch Nederlandse landschappen zijn er alom vertegenwoordigd. Een tocht langs schapenboeten, tuinwallen, polders en flarden VOC-geschiedenis.

Juni op Texel is velden vol paarse orchideeën, lammetjes die al vette lammeren zijn en grassen en bergbloemen die zo hard groeien dat het soms zoeken is naar de richting paaltjes. Bijna alle wegen op het eiland leiden naar het centraal gelegen Den Burg. Dat maakt de plaats een goede startplaats. Het is even zoeken hoe je het dorp uit fietst – de straten liggen in cirkels rond de kerk – maar zo groot is het nou ook weer niet. Na de laatste bomen van Den Burg openbaart Texel zijn bekendste ingrediënten: schapen, schapenboeten en tuinwallen.

Nog altijd heeft het eiland meer schapen dan inwoners. Schapenboeten zijn de rietgedekte halve schuurtjes, die worden gebruikt om hooi en gereedschappen op te slaan. De open voorkant is bijna altijd naar het noordoosten gericht, zodat de boer zijn werk in de luwte van de meestal zuidwestelijke wind kan doen. Tuinwallen horen bij dit eiland als ijsberen bij de Noordpool. De hoogste op het eiland is de meer dan 15 meter tellende Hoge Berg.

De tuinwallen zijn langgerekte wallen van opgestapelde graszoden. Voor het graven van sloten lag de Hoge Berg te hoog, hout voor hekken was er in het verleden niet en hagen zouden in de zoute zeewind niet groeien. Om hun percelen van elkaar te scheiden en het vee binnen te houden, stapelden de boeren zoden op elkaar. De langgerekte verhogingen staan vol met boterbloemen, zuring, klaver en heel veel meer – waarvan je de naam maar net moet weten. Aan weerszijden van de kleine hellende weggetjes voeren zandpaden langs de tuinwallen. ‘Alleen voor wandelaars’, melden de oranje bordjes van Staatsbosbeheer. Het is dat we hier vandaag zijn om te fietsen, maar de prachtige paadjes lonken flink.

Lees het volledige artikel van route Den Burg in FietsActief 2-2017. Bestel deze direct in de webshop, zonder verzendkosten.

Startpunt: Tegenover VVV Den Burg, Emmalaan 66, Den Burg, Texel
Afstand: 50 km
GPS: Route Den Burg

Typisch Texel – Route Den Burg
Beoordeel deze route

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie