Fietsen in Saksen-Anhalt langs deze droomtuinen

0

Saksen-Anhalt mag je gerust de culturele schatkist van Duitsland noemen. Nergens anders is zoveel van de afgelopen duizend jaar geschiedenis bewaard gebleven als in deze deelstaat. Het gebied viert in 2020 bovendien het 20-jarig bestaan van 50 droomtuinen en parken, die samen een bijzonder netwerk vormen. Een goede reden om te gaan fietsen in Saksen-Anhalt.

Fietsen in Saksen-Anhalt

In 2000 kwam Saksen-Anhalt met een bijzonder initiatief. Voor de ruim duizend tuinmonumenten die de staat rijk is, werden de meest belangrijke gekozen voor het netwerk Droomtuinen – historische parken in Saksen-Anhalt. Inmiddels zijn er 50 historische tuinen en parken aangesloten die de moeite waard zijn om te bezoeken. Alle tuinen en parken, van landgoederen en kloosterparken tot botanische tuinen, weerspiegelen op hun eigen manier de geschiedenis van Saksen-Anhalt. Gelegen in Midden-Duitsland is Saksen-Anhalt maar een uur of vijf rijden vanaf Utrecht en ook met de trein zeer goed te bereiken.

fietsen in Saksen-Anhaltfietsen in Saksen-Anhalt

Groene paradijzen van Dessau-Wörtlitz

Het absolute hoogtepunt vormen de zeven parken van het tuinenrijk Dessau-Wörtlitz. Deze groene paradijzen waren het initiatief van de vooruitstrevende prins Leopold III, Friedrich Franz von Anhalt-Dessau, die tegen het einde van de achttiende eeuw vooral veel moderne en artistieke hervormingen doorvoerde. Zo was het paleis Wörtlitz het eerste classicistische gebouw in Duitsland. De parken van Dessau-Wörtlitz staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Fietsroute langs tuinen

Fietsers kunnen de tuinen ontdekken met de Gartenreichtour Fürst Franz, een lusvormige route die alleen door Saksen-Anhalt leidt. Op een totaal van bijna 70 kilometer fiets je vanaf Großkühnau bij Dessau van park naar park en kasteel naar kasteel, langs Wörlitz, Oranienbaum, Haideburg en Mosigkau. Er is veel te zien en fietsen blijft aangenaam dankzij het vrijwel vlakke parcours.

fietsen in Saksen-Anhaltfietsen in Saksen-Anhalt

Evenementen

Rondom het jubileum worden verschillende evenementen georganiseerd. Van mei tot september vindt er in het tuinenrijk Dessau-Wörlitz de zogenaamde Gartenreichsommer plaats. Dit is een programma vol concerten, literaire voorstellingen en theater. Kunstliefhebbers kunnen de tentoonstelling bij kasteel Wernigerode bezoeken, gelegen in het gelijknamige plaatsje in de Harz. In de kasteeltuin worden verschillende markante objecten tentoongesteld. De speelse tentoonstelling vindt nog tot begin mei plaats.

Ga voor meer informatie over Saksen-Anhalt naar: Vakantieland Saksen-Anhalt 

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie